Krása otevřeného prostoru neboli Open Space

Krása otevřeného prostoru neboli Open Space
28.05.2014 10:15

Češi jsou obecně zvyklí na menší stísněnější prostory, což pramení z "betonové éry" a panelákových klícek. Proto nám přijetí open spacu činí trochu problém. Postupně ale objevujeme všechny jeho výhody. Prvním krokem k prosvětleným otevřeným interiérům bylo spojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. 

Open Space si snadno můžete vytvořit i ve svém bytě, což uvítají zejména bezdětné páry a tzv. singles. Stačí se pustit do rekonstrukce a nebát se bourat. Zbavte se příček, které rozdělují váš byt na malé "krcálky" a vytvořte si prostor, který bude mít sice stejně metrů čtverečních, ale bude působit mnohem vzdušněji.

Základem je práce se světlem. Předpokladem k vytvoření open spacu je dostatek světla, tedy velká okna. V podkrovních bytech se nebraňte většímu počtu střešních oken, nechte je zabudovat i na méně tradiční místa - například nad vanu nebo postel. Co je krásnějšího, než koukat z vany plné pěny na hvězdy na obloze?

Velká okna orientujte na jih a jihozápad, ušetříte díky tomu za vytápění. V open space je také nutné investovat do velmi výkonné digestoře, která zvládne odsát jak páru z pokrmů, tak pachy.

V bytě by měla být velká okna, která ho maximálně prosvětlí.

Mezonetový byt, král open spacu

Mezonetové byty považujeme v našich končinách stále za něco neobvyklého. Nemůžeme se zbavit dojmu, že jsou určeny pro "vyšší třídu". Tak to ale vůbec není. V ostatních zemích jsou mezonety naprosto běžné. Na rozdíl od klasického bytu, který má veškeré místnosti na jednom patře, můžeme v mezonetu oddělit společenský prostor a privátní místnosti.

V mezonetu se ale neobejdete bez schodiště, což může činit problém hlavně starším osobám. Mladší páry si ale schody naopak chválí. Vnesou totiž do interiéru zcela nový prvek. Na výběr máte z mnoha druhů zábradlí i schodišť, které podtrhnou design interiéru. Do moderního bytu doporučujeme nadčasové ocelové schodiště, do rustikálního interiéru potom vyřezávané dřevěné schodiště. Pokud je váš byteček malý, volte točité schodiště, které zabírá minimum prostoru. Často je ale příkré a nebezpečné, při scházení schodů musíte být maximálně opatrní. Ideální je rovné schodiště široké alespoň 90 cm. Tuto velikost oceníte zejména při přesunování nábytku.

Schodiště by mělo být minimálně 90 cm široké.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 73 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Krása otevřeného prostoru neboli Open Space