Lahodné recepty z oblíbeného vína

Lahodné recepty z oblíbeného vína
24.07.2014 09:57

Víno nejen rádi popíjíme, ale také z něj milerádi vaříme. A to z bílého, i červeného. Bonusem je, že alkohol se z pokrmů vypaří, ale lahodná chuť zůstane. Představíme vám pár tradičních i méně tradičních jídel, do kterých prostě víno patří. Zároveň vám prozradíme, které víno servírovat k určitým druhům jídel.

Víno jako ingredienci při vaření najdete ve všech světových kuchyních. Nejznámější je samozřejmě ta francouzská, která na víno nedá dopustit a řádně jím své delikatesy také zapíjí. Pozadu ale nezůstáváme ani u nás a vaření na víně je, bylo a bude stále populární a oblíbené.

Jak vybrat správné víno na vaření

Pokud jste v používání vína v kuchyni začátečníci, raději si ještě před vařením přečtěte pár našich tipů. Víno totiž dokáže jídlu dodat zvláštní šmak, ale pokud ho nesprávně použijete, večeře se změní v katastrofu. Základem je výběr vhodného vína, který se většinou řídí podle ceny. Archivní víno na vaření nepoužívejte, je to zbytečné, tzv. krabicák, ale očekávanou chuť pokrmu také nedodá. Zvolte tedy zlatou střední cestu. Víno na vaření musí být vždy čerstvé, nejdříve ho ochutnejte! Pokud byste ho nepili, není ani vhodné pro vaše vaření. Protože víno použité na vaření často poté k pokrmu také servírujete. 

Nejznámější je používání vína na podlévání masa a na vývary s kořením. Hodí se ale také při vaření sladkých pokrmů nebo v kombinaci s ovocem.

Guláš z vína je vynikající.Poctivý guláš z vína

Základem každého guláše je samozřejmě cibule zpěněná na rozpáleném hrnci. Až zezlátne, začněte přidávat koření - sladkou papriku, pepř, kmín, sůl, česnek a nové koření. Smažte to tmava a přidejte maso. Druh masa vyberte dle chuti a dostupnosti. Vhodné je hovězí, vepřové, skopové i zvěřina. Maso nakrájejte na kostky, přidejte do hrnce k cibuli a koření a maso opečte, až se zatáhne. Poté ho podlijte 3 dcl vybraného červeného vína. Pro ozvláštnění chuti můžete přidat například kuličky jalovce.

Maso duste do měkka, poté za stálého míchání nechte vyvařit víno a osolte. Guláš zahustěte moukou, přidejte litr vody a míchejte, dokud guláš nezhoustne. Podávejte s domácím houskovým knedlíkem nebo s čerstvým chlebem.

Nemáte dostatek místa na skladování své sbírky vín? Pořiďte si stylový stojan na víno, který za vás tento problém vyřeší.

Hovězí líčka se bez vína neobejdou

Hovězí líčka někdo považuje za podřadné maso, řezníci ale vědí své. Jsou poměrně těžko k sehnání a většinou si je musíte u řezníka objednat. Pokud je připravíte podle našeho receptu, výsledek bude ohromující. V současnosti se setkáte s různými recepty na přípravu hovězích líček, žádný se ale neobejde bez červeného vína. O tento boom líček se postaral především kuchař Zdeněk Polreich a trend zpracování veškerého masa ze zvířete.

Základ na hovězí líčka spočívá v přípravě kořenové zeleniny a cibule. Budete také potřebovat dobré červené víno a silný vepřový/hovězí vývar. Základ orestujte, přidejte vývar, víno, maso, které také orestujete, a potom podusíte. Vhodnou přílohou k hovězím líčkům je bramborová kaše. Druhý den, po uležení, budou líčka ještě lahodnější. 

Na buchtičky se šódó použijte bílé víno.

Zlatavé buchtičky se šodó z vína

Věděli jste, že součástí receptu na tolik oblíbený krém "šódó" je bílé víno? Krém uvaříte ze 125 ml dobrého bílého vína, 30 g cukru, 1 vejce, šťávy a kůry z citrónu. Vhodné je také přidat vanilkový lusk, který krému dodá mimořádnou chuť. Nejdříve zahřejte bílé víno s cukrem ve vodní lázni, až se cukr rozpustí. Poté přidejte rozšlehané vejce, šťávu a kůru citrónu a vanilkový lusk. Míchejte, dokud se nevytvoří hustý lahodný krém. Podávejte s kynutými buchtičkami. K pokrmu servírujte vaše oblíbené bílé víno. Doporučujeme například suché Rulandské šedé, které můžete použít zároveň i na vaření.

Hodnocení: -1 Hodnotilo uživatelů: 79 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Lahodné recepty z oblíbeného vína