Nebojte se montovaných dřevostaveb. Přinášejí vám jenom samá pozitiva

Nebojte se montovaných dřevostaveb. Přinášejí vám jenom samá pozitiva
04.03.2014 13:36

K montovaným dřevostavbám panuje v našich končinách stále trochu nedůvěra. Ale je i spousta těch, kteří již dřevostavbu mají nebo o ní alespoň uvažují. A právě ti zvažují všechna pro a proti. Zda jim dřevostavba poskytne spokojený domov pro celou rodinu, jestli jsou schopni takovou stavbu financovat. Velmi důležitá je i otázka měsíčních výdajů za provoz domu. Díky montované dřevostavbě můžete na provozu domu značně ušetřit.

Pohlížet na montovanou dřevostavbu skrz prsty je nesmysl. Dřevěné domy tu jsou již od pradávna a právě dřevo bylo hlavním stavebním materiálem pro první lidské příbytky. Podívejte se na krásné horské roubenky, které zdobí malebné české kopce dlouhá desetiletí, a pochopíte, že tvrzení "dřevostavba má krátkou životnost" je opravdu neoprávněné. Tradiční roubenky se staví i dnes, samotné dřevo však není schopné splnit požadované normy, a tak je nutné stěny domu zateplit. Podobně je tomu i u montovaných dřevostaveb. Díky tepelné izolaci minerální vatou je bydlení v takovém domě velmi příjemné a především úsporné.

Skladba stěny montované dřevostavby.Jak vypadá stěna dřevostavby?

Pokrok nezastavíte, což je jedině dobře. Od masivních dřevěných trámů použitých v roubenkách se přechází k úspornějším, ale stále kvalitním materiálům. Výsledkem je často nižší pořizovací cena dřevostavby na klíč než zděného domu na klíč.

Například stěna montovaných dřevostaveb ELK je silná 33,8 cm a řadí se tedy mezi jedny z nejsilnějších stěn na trhu s montovanými domy. Rám panelu je tvořen masivním dřevem. Síla izolace činí 30 cm, díky které v domě vzniká příjemné klima - v létě se schováte před sluníčkem a interiér se nepřehřívá, v zimě naopak většina tepla zůstává uvnitř a vy tak netopíte tzv. pánu bohu do oken.

I dřevostavba však může mít svoje nedostatky. Ty jsou ale způsobeny především neodbornou stavbou domu. Nejčastějším problémem je vyšší riziko vzniku plísní na neošetřených místech styku dřeva se základem. Proto pečlivě vybírejte stavební firmu. Prohlédněte si její reference a navštivte vzorový dům. Předejdete tak zbytečným problémům a stresu.

Montované dřevostavby se řadí mezi energeticky úsporné domy.

Největší výhody montovaných dřevostaveb v kostce:

  • Výhodou číslo jedna je jednoznačně rychlost výstavby montovaného domu. Vždyť horní stavbu na klíč můžete mít už do 1 měsíce! Podoba montovaného domu je navíc velmi variabilní. Ani u typového domu se nemusíte bát zasahovat do vnitřních dispozic.
  • Výstavba dřevostavby je možná po celý rok. Díky tzv. suché technologii stavění lze dům montovat i v mrazu. Odpadá vám také nutnost "přemrznutí" stavby, se kterým se setkáváme u zděných domů. Žádná zimní přestávka se tedy nekoná. Stejně jako u zděného domu je však nutné počítat první roky bydlení se zvýšenou vlhkostí. Nezapomínejte proto pravidelně a dostatečně větrat.
  • S dřevostavbou získáte úsporu místa. Zatímco stěna domů ELK je silná 33,8 cm, abyste získali stejné nebo podobné izolační vlastnosti u zděného domu, musí být tloušťka jeho stěny dvojnásobná. V součtu tak můžete získat pár metrů čtverečních úložného prostoru navíc.
  • Dřevo neakumuluje teplo jako zdivo, jedná se o přírodní izolant. Stačí zapnout topení a za chvíli je dřevostavba příjemně vytopená. Teplo ve zděném domě je nejprve pohlceno stěnami, proto stoupá teplota v interiéru pomaleji.

K novému domu patří samozřejmě také nové vybavení interiéru. Pořiďte si kuchyň na míru, která vám padne jako ulitá! Díky šikovnému rozmístění jednotlivých zón můžete strávit přípravou pokrmů a vařením o polovinu méně času než doposud!


Bydlíte ve dřevostavbě, nebo nad ní uvažujete? Doporučte našim čtenářům spolehlivou stavební firmu či je varujte před nespolehlivým dodavatelem.

Hodnocení: +61 Hodnotilo uživatelů: 73 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Nebojte se montovaných dřevostaveb. Přinášejí vám jenom samá pozitiva