Nechte si zateplit fasádu - eliminujte nemoci a vylepšete vzhled svého domu

Nechte si zateplit fasádu - eliminujte nemoci a vylepšete vzhled svého domu
04.09.2012 09:29

Bydlení vyjde v dnešní době pěkně draho. Proto každý kouká, kde by ušetřil. Pokud bydlíte ve starším rodinném či bytovém domě, prvním krokem by měla být investice do něj. Zateplení fasády a střechy, výměna oken, úspornější vytápění - na tohle všechno byste měli myslet. Začátek by ale měl být jasný - pořiďte si upgrade nové fasády!

Rekonstrukce starého rodinného domu na efektivní a úsporné bydlení je vždy běh na dlouhou trať. Vždy to ale nechávejte na odbornících, nejen, že tak ušetříte svůj drahocenný čas, ale také náklady. Může se totiž stát, že během prací zjistíte, že jste něco udělali špatně, něco jste vynechali, přehlédli. Následná oprava vás přijde ještě dráž.

Představme si výhody zateplení fasády

  • Zateplení fasády 2011

    Zateplení fasád sníží výdaje za vytápění domu až o 40 %, u bytových domů dokonce o 60 %!
  • Topná soustava má nižší provozní výkon, méně se tedy opotřebovává a má větší životnost. U novostaveb si můžete pořídit rovnou topení s nižším výkonem a ušetřit.
  • Zateplená opravená fasáda umožňuje instalaci tepelného čerpadla nebo solárních kolektorů.
  • Zvýší se tepelná pohoda - v zimě je v domě rychleji a déle teplo, v létě zase příjemný chládek.
  • Eliminuje se vznik plísnívlhkosti a vznik tepelných mostů v konstrukci.
  • Teplota vnitřních stěn obvodové konstrukce se zvýší.

Všechny tyto faktory vedou k úspoře nákladů za bydlení. Navíc zateplování fasád přispívá k delší životnosti konstrukce domu - ta lépe odolává povětrnostním vlivům.

Zateplení domu ve Slatině Zateplení fasády Dobratice Zateplení fasády Zářeh

Jaké typy fasád se aplikují?

Co se týče zateplování fasád - jste laik? Pak se podívejte na náš stručný výpis tří nejvíce využívaných materiálů a technologií.

Ekologické zateplení pomocí odvětrané fasády

Co je to odvětraná fasáda? Jedná se o typ fasády, který umožňuje přístup vzduchu do zdiva. Pokud tedy bydlíte v domě, který má problémy s vlhkostí, neriskujte své zdraví a vyřešte to tímto způsobem. Mezi obvodovou zdí a izolací je mezera, díky které vzduch dostatečně cirkuluje, což je hlavní princip odvětrané fasády.

Zateplení minerální vlnou

Minerální vlna je vyrobená z přírodních materiálů, z vulkanické horniny (čediče nebo dolomitu). Další část potom tvoří recyklovaný materiál ve formě briket. Použít se také může skelná vlna, která je vyrobená z písku nebo recyklovaného skla. Tento druh izolace je nehořlavý a svůj rozměr a celistvost zachovává po celou dobu stavby.

Zateplení polystyrenem

Tento způsob izolace patří mezi nejrozšířenější. Jedná se o nejlevnější metodu, ale přesto stále kvalitní. Práce s polystyrenem je velmi snadná, podle potřeby ho lehce nařežete, slepíte či vytvarujete. Pro tepelně-izolační vlastnosti je nejvhodnější zateplit fasádu šedým polystyrenem s příměsí grafitu.

Zateplení fasád Český Těšín

Střecha je také důležitá

Myslete proto i na zateplení střechy. Minimalizujete tím tepelné ztráty. Nechte si odborně nainstalovat izolaci střechy - prodloužíte tím životnost celého domu a znatelně ušetříte na nákladech za provoz domu. Abychom si vytvořili domov, potřebujeme střechu, pod kterou se všichni můžeme schovat - starejte se proto o ni!

Autor: Martina Spěváková

Máte zkušenosti se zateplením fasády? Pomohla vám od problémů s vlhkostí v domě? Podělte se s námi o své zkušenosti.

Hodnocení: +25 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Nechte si zateplit fasádu - eliminujte nemoci a vylepšete vzhled svého domu