Několik tipů, jak vybudovat dokonalou zahradu

Několik tipů, jak vybudovat dokonalou zahradu
08.08.2013 12:28

Zahrada je oázou klidu, místem k odpočinku, rozjímání, setkání s přáteli, rodinou a hlavně také místem k dětským hrám. Zahrada může být prostorem s květinami, ovocem, skalkou, bazénem, pergolou nebo jen krásně zelenou plochou, po které se nám chce rozeběhnout. Toužíte také vybudovat zahradu snů pro sebe a své děti? Potom se vám budou hodit naše rady.

1. Základem je kvalitní trávník

Než začnete přemýšlet nad čímkoliv jiným, nejprve zaměřte svou pozornost na trávník. Je ten váš v pořádku nebo bude potřebovat rekultivaci? S tou začínáme ideálně v jarních měsících. Půdu provzdušníme rekutátorem, případně zasejeme semínka trávy na volné plochy a celý trávník pohnojíme. Hnojivo podpoří růst trávy a zároveň vás zbaví plevele. (Pozor, než se hnojivo rozpustí v půdě, nepouštějte na trávník své malé děti!) Pokud začínáte se zakládáním trávníku od nuly, nejdříve srovnejte půdu. Čím rovnější bude vaše zahrada, tím snadněji se vám bude udržovat. Svahy můžete samozřejmě zachovat. Z nich se dá vytvořit překrásná skalka nebo val, který zabrání zvědavým pohledům zvenčí vašeho pozemku.

2. Vybíráme květiny, stromy a živý plot

Jakmile máme trávník, můžeme si na něm vybrat místa, kam zasadíme okrasné květiny nebo i výsadbu ovoce či zeleniny. Květiny nesázíme jen tak ladem skladem, ale dáváme je do záhonů, které ohraničíme například kameny nebo palisádami. Usnadníme si tak sekání trávníku. Pod květiny umístíme ideálně mulčovací kůru, která pomůže rostlinám uchovat vlhkost a zabrání prorůstání plevelu. Abyste se zbavili plevele, budete ovšem potřebovat minimálně 10cm vrstvu kůry. Anebo můžete použít mulčovací fólii.

Při výběru rostlin nezapomeňte na růže. Růže je královna květin a zajistí, aby vaše zahrada působila romantickým dojmem. Zvolit můžete keřové růže nebo i popínavé růže, které jsou zvlášť vhodné na zídku nebo stěnu pergoly.

Dřevěná zahradní lavičkaK ohraničení vašeho pozemku je nejvhodnější živý plot. Nejrychleji vám vyroste například jilm nebo habr. Jedná se však o listnaté keře, které na zimu opadají. Oproti tomu túje jsou krásně zelené i v zimních měsících. Můžete si je koupit již vzrostlé. (V takovém případě ale počítejte, že budete muset sáhnout hluboko do peněženky. Jedna 100cm túje stojí většinou více jak 200 korun.) A na okraj pozemku si nakonec pořiďte i stromy. Při jejich výběru se rozhodně obraťte na odborníky. Ať vám poradí, které stromy nevadí ostatním rostlinám, a které nepotřebují tolik péče.

3. Ani stylové posezení nesmí chybět

Máme trávník, krásné květiny se začínají rozrůstat, na stromech zraje první ovoce a nyní nám chybí už jen místo k posezení. Promyslete si tedy, jestli toužíte spíše po terase u domu nebo po altánu v rohu zahrady. Obojí má své pro a proti, v zásadě ale záleží čistě na vašich možnostech a na vašem vkusu. Pergola, terasa nebo malý altán je ale jedna věc a malý soukromý koutek třeba ke čtení druhá. Takový koutek u vás přeci nemůže chybět. K jeho vybudování stačí dřevěná zahradní lavička a malinký stolek. Uvidíte, jak vás bude lákat k odpočinku, četbě nebo soukromému posezení u kávy.

Společnost ADVAS s.r.o. se zabývá výrobou a prodejem městského mobiliáře. Seženete u nich ale i krásné zahradní lavičky z masivu, které nemají obdoby!

Houpačka pro děti

4. Nezapomeňte na své děti

Zahrada má být zcela jistě krásná, abyste se v ní cítili dobře. Na druhou stranu by ale měla být praktická, lehce udržovatelná a také vhodná pro děti. Dejte tedy pozor, abyste nekupovali jedovaté květiny nebo nebezpečný nábytek. Co se týče bazénu, pokud si pořídíte vhodný kryt, není nutné se strachovat. Abyste však dětem nekazili zábavu, pořiďte jim třeba houpačkuHoupačka pro děti se bude skvěle vyjímat na větším stromě, pergole nebo pevné konstrukci. Ptáte se, kde takovou houpačku seženete? Společnost VEKAFUN s.r.o je tu pro vás jakožto prodejce klouzaček, vodních skluzavek, houpaček, trampolín nebo také kompletního lanového programu. Udělejte tedy vašim dětem radost a pořiďte na zahradu nějaké to zábavné vybavení od firmy VEKAFUN.


Jak jste na tom vy? Už máte svou zahradu snů? Podělte se s našimi čtenáři a do diskuse pod článkem napište, jak jste postupovali při jejím budování.

Hodnocení: +21 Hodnotilo uživatelů: 53 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Několik tipů, jak vybudovat dokonalou zahradu