Než se rozhodnete čím vytápět rodinný dům

Než se rozhodnete čím vytápět rodinný dům
20.07.2015 09:42

Čím vytápět rodinný dům je rozhodnutí na několik generací dopředu. Volbu tepelného zdroje je proto nutné řádně promyslet a vzít v úvahu všechny faktory, které vaše náklady na vytápění ovlivní. Jak na to, vám poradíme na následujících řádcích.

Čtyři základní faktory, které ovlivní náklady na vytápění

  1. izolace
  2. zdroj vytápění
  3. montáž topného systému
  4. provoz

Musíte vzít v úvahu nejen pořizovací náklady, ale i provozní náklady, náklady spojené s instalací zdroje vytápění a pochopitelně také energetickou náročnost vašeho domu. Tu jsme uvedli na prvním místě, protože to, jak moc budete vytápět svůj dům, zásadně ovlivní právě izolace. Pokud na ní budete šetřit, můžete si koupit sebelepší topný systém, a stejně vám to bude k ničemu.

Projekt až na prvním místě

Zvážit všechny tyto parametry není jednoduché. Naštěstí existují firmy, které umí zpracovat projekty vytápění rodinných domů. Možná si teď říkáte, že jsou to další peníze navíc, ale opak je pravdou. Právě takový projekt a důkladný propočet všech alternativ vám může ve finále ušetřit tisíce! A nezáleží na tom, jestli máte malý rodinný dům, nebo velké firemní prostory. Musíte si uvědomit, že topení není jako jít nakupovat auto, otopný systém by vám měl sloužit desítky let, ne-li několik generací. A tak je také nutné pohlížet na veškeré investice z dlouhodobého hlediska (životnost otopné soustavy a také jejích rozvodů je mimochodem dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu).

Projekty vytápění rodinných domů vám ušetří tisíce

Profesionálové v oboru vždy počítají s možnostmi energetických úspor a s moderními, hospodárnými a zároveň i ekologickými systémy. Ceny plynu, elektřiny a tuhých paliv totiž neustále stoupají a není nic výhodnějšího, než být na těchto energetických zdrojích nezávislí. A jaké moderní zdroje vytápění vám to umožní?

Mezi moderní a hospodárné zdroje vytápění řadíme:

Kondenzační plynové kotle, důmyslné a efektivní systémy vytápění elektřinou, kotle na biomasu, krby a krbová kamna s nebývalou účinností, fotovoltaiku (solární panely) nebo tepelná čerpadla.

Uspořádejte rodinnou radu, čím vytápět váš malý rodinný dům

Jaká kritéria zvážit při výběru zdroje vytápění

Izolace, energetická náročnost, otopný systém, fotovoltaika, ekologie...je toho hodně, čemu by měl člověk rozumět. Nebo v čem se musí spolehnout na svého dodavatele a projektanta. Pojďme se na to ale podívat ještě z jiného hlediska - a to z hlediska kritérií, která s vámi tak jako tak bude váš dodavatel probírat, a ve kterých byste měli mít jasno. Tady už se nemusíte obávat, že tomu nerozumíte. Zkrátka si doma uspořádejte rodinnou poradu a v klidu u skleničky vína zvažte následující kritéria. Až je promyslíte, vyhledejte svého projektanta.

  • pořizovací cena
    • topného systému
    • rozvodů a dalších materiálů
    • montáže a stavebních příprav
  • snadná obsluha a možnosti regulace
  • nenáročný provoz a nulový servis
  • vysoká kvalita
  • dlouhá životnost
  • záruka a pozáruční servis, cena náhradních dílů
  • úspora místa
  • snadná údržba
  • zdravé a bezpečné prostředí
  • stabilita zdroje

Máte za sebou výběr nového zdroje vytápění? Využili jsme k projektování odbornou firmu? Podělte se s dalšími čtenáře o své zkušenosti.

Hodnocení: +37 Hodnotilo uživatelů: 83 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Než se rozhodnete čím vytápět rodinný dům