Nová generace plotů: požadujeme hlavně bezúdržbovost

Nová generace plotů: požadujeme hlavně bezúdržbovost
14.09.2015 08:59

Bez oplocení se v rodinném domě neobejdeme. Nejde jenom o to, že dáváme jasně najevo hranici našeho pozemku. Jde také o bezpečnost (naši i zvířecích miláčků), ochranu majetku a taky trochu o design. Protože dům bez plotu? To je jako dort bez třešničky.

Moderní ploty nám naštěstí dokážou poskytnout skoro všechno v jednom. Jsou bytelné, ochrání náš majetek a ještě vypadají k světu. S údržbou jsou ale na štíru. Samozřejmě bychom chtěli bezúdržbový plot, který bude vypadat luxusně a ještě bude levný. Řekneme vám na rovinu, že to je utopie.

Dřevěné a kované, pro práci jak dělané

Pokud jste milovníci dřeva, smiřte se s tím, že údržba dřevěného plotu je poměrně náročná. Zhruba jednou za pět let je nutné dřevěné laťky přebrousit a natřít. Totéž platí u kovaných plotů. A protože nikdo nechce svůj volný čas trávit natíráním plotu, doporučujeme vám volit moderní bezúdržbové systémy.

Dřevěné oplocení kolem domu

Stavbu plotu si co nejvíce usnadněte

Většina plotů vyžaduje podezdívku, která je ale časově náročná a zvládnou ji jen hodně šikovné ruce. Jestliže vám ale jde pouze o to, aby pod plotem neprorůstala tráva, rozhodně se betonováním podezdívky nezabývejte. V tomto případě je to totiž zbytečné. Doporučujeme podezdívku postavit z metrových nebo půlmetrových obrubníků. Zapusťte je do země zhruba 10 cm. Stejnou službu vám udělají i podhrabové desky.

Bezúdržbové oploceníPletivo, ideální volba

Rezavějící drátěné ploty jsou tytam. Dnes jsou k dostání moderní poplastovaná pletiva s životností až 70 let. Například ploty Betafence jsou vyrobené z pozinkovaného drátu potaženého přilnavou vrstvou PVC. Pletivo je bezúdržbové, stálobarevné, nerezaví a velmi snadno se natahuje. Plot tak zvládnete postavit hravě svépomocí.

Branka nesmí chybět

Samozřejmostí každého plotu je zahradní branka, která zkrátka nesmí chybět. Vždy vybírejte takovou, aby perfektně ladila k plotu. K poplastovanému pletivu se bude hodit jednoduchá jednokřídlá branka v rámu. Pamatujte, že branka by měla být široká minimálně jeden metr.


Máte zkušenosti s bezúdržbovými ploty? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +23 Hodnotilo uživatelů: 33 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Nová generace plotů: požadujeme hlavně bezúdržbovost