Novinky v nakládání s odpadem v domácnosti

Novinky v nakládání s odpadem v domácnosti
11.08.2014 12:24

Zamyslete se - kolik vyprodukujete denně odpadu? Ale opatrně, možná se totiž zděsíte. V odpadkových koších najdeme především obaly od potravin, různé plastové kelímky i zbytky jídel. Nakládejte s odpadky zodpovědně. Začněte u toho, že jich budete produkovat méně a méně. Pomoci vám v tom může i moderní technologie.

Dle statistik produkce odpadu nijak výrazně neroste. Zejména mladí lidé se dnes k produkci odpadu a jeho třídění stavějí zodpovědněji než jejich rodiče nebo prarodiče. Přesto ale české skládky praskají ve švech. Každý by měl nejprve začít u sebe a položit si pár základních otázek. Opravdu nemůžu věnovat pár minut týdně třídění odpadu? Opravdu musím plýtvat s obaly? Nemůžu udělat něco víc?

Města jsou čistější

Betonový odpadkový košNejen pro turisty, ale zejména pro obyvatele měst je dobrou zprávou, že čistota měst a obcí stále stoupá. Technické služby se starají o chodníky, ulice i o zeleň. Málokde se v centru města a v parcích setkáte s přeplněnými betonovými koši na odpadky. Velkou zásluhu na tomto vzestupu mají možnosti čerpání státních dotací. Čistější a upravenější města samozřejmě lákají také daleko více turistů, kteří se rádi vracejí. To se samozřejmě příznivě odráží na příjmech z cestovního ruchu.

Jak můžu snížit produkci plastových odpadků

Většinu odpadu z domácnosti tvoří jednorázové plastové obaly. Plasty jsou často zdrojem nebezpečných látek pro náš organismus. Proto se je snažte omezit zejména ve styku s potravinami. Dodržujte také pár základních pravidel souvisejících s používáním plastů - nevystavujte je vysoké teplotě, preferujte zdravotně nezávadné plastové obaly a v žádném případě nepoužívejte plasty, které zapáchají. Snížit produkci plastových obalů není tak těžké, jak se může na první pohled zdát.

  1. Víme, že ohřátí jídla v plastovém nosiči je jednodušší a nezašpiníte tolik nádobí, je tu však jedno velké ALE. Při vysoké teplotě se z plastů mnohem snadněji uvolňují jedovaté látky, stejně jako při vkládání horkých potravin do plastových obalů. Při ohřívání tedy nahraďte plastovou krabičku talířem. Plastové jídlonosiče můžete nahradit nerezovými nádobami v moderním designu nebo variabilními silikonovými "sáčky".
  2. Podobně je tomu i s přenášením nápojů. Opravdu si musíte kupovat takové množství balené vody? PET lahev se sice dá používat opakovaně, ale brzy se opotřebuje a i z ní se mohou uvolňovat nebezpečné látky. Řešením jsou například hliníkové lahve nebo lahve z bioplastů. Nikdy do plastových lahví nenalévejte horké nápoje a alkohol!

S plastovými výrobky se setkáváme také na zahradě. Například poplastované plotové pletivo má životnost až 70 let. Často je tedy mnohem vhodnější než ploty z jiných materiálů.

Kompostér v bytě? Proč ne!

Kompostovat se dá i v bytě - nevěříte? Převratnou novinkou je automatický kompostér. Jedná se o velmi chytrý a praktický způsob, jak naložit se zbytkem potravin. Kompostér slouží zároveň jako odpadkový koš na tříděný odpad. Svůj obsah zahřívá a během pouhých 3 hodin je kompost hotový. S jídlem tak neplýtváte a 100% ho využijete. Nádobu kompostéru lze mýt v myčce.

Hodnocení: +23 Hodnotilo uživatelů: 33 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Novinky v nakládání s odpadem v domácnosti