Objevte výhody automatických kotlů na tuhá paliva

Objevte výhody automatických kotlů na tuhá paliva
10.12.2012 10:00

Starý kotel už vypověděl službu a vás teď čeká rozhodování, čím vytápět v budoucích letech? Ujasněte si nejdříve, zda chcete na vytápění využívat elektřiny, plynu, uhlí nebo dřeva. Poslední dva způsoby vás v dnešní době přijdou nejlevněji. Automatické kotle na tuhá paliva navíc poskytují komfort, na který si rychle zvyknete.

Co nabízejí automatické kotle?

Především nabízejí nejlevnější vytápění na trhu. To je hlavní faktor, který rozhoduje při výběru budoucího vytápění. Automatické kotle na tuhá paliva spalují hnědé uhlí, dřevěné pelety (i s kůrou), obilí, rostlinné a slaměné pelety, štěpky, piliny, a dokonce i vlhké dřevo.

Další variantou pro vás mohou být kotle na pelety. Díky perfektní technologii, se kterou jsou tyto kotle navrženy, pracují automaticky až několik dní bez vaší pomoci. Mají totiž zásobník paliva, regulaci hořáku a šnekový podavač. Bez starostí si tedy odjedete na víkend na hory a vrátíte se do příjemně vytopeného domu.

Automatické kotle na tuhá paliva

Roční úspora nákladů za vytápění oproti klasickým kotlům dosahuje až 30 %. V závislosti na energetické ztrátě domu se může jednat až o 10.000 Kč ročně.

Když vše chytře propojíte, ušetříte ještě více

Pokud opravdu máte zájem na úspoře nákladů za vytápění, zamyslete se také, zda je ekonomicky výhodné, aby byly místnosti vytápěné radiátory. My vám rovnou řekneme, že není. Radiátory totiž nedokážou rovnoměrně vytopit celou místnost. Často se umisťují pod okna, takže pokud okna perfektně netěsní, většina tepla uniká ven. V rohu naproti radiátoru je zima, sráží se v něm více pára a tvoří se plísně, které ohrožují vaše zdraví.

Při použití podlahového topené dochází k 12% úsporám na vytápění.

V tomto případě je nejlepší řešení propojit kotel na dřevo s podlahovým vytápěním. Trubky topení se instalují rovnoměrně pod podlahu, tak dochází k stejnoměrnému vyhřívání celé místnosti. Při výběru podlahové krytiny dbejte na to, aby měla co nejvyšší propustnost tepla.

Teplovodní podlahové topení vám také zvýší tepelnou pohodu v bytě. To znamená, že vám bude stačit vytápět na 20 stupňů Celsia a bude vám stejně dobře, jako když jste topili na 25 stupňů. Teplo totiž stoupá od podlahy, prohřívá chodidla a lidskému tělu je pak krásně teplo.

Teplovodní podlahové topení

Autor: Martina Spěváková

A jak máte vyřešené vytápění vy?

Hodnocení: +25 Hodnotilo uživatelů: 43 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Objevte výhody automatických kotlů na tuhá paliva