Obkladové palubky přidají interiéru na útulnosti

Obkladové palubky přidají interiéru na útulnosti
18.07.2013 07:45

Využijte v interiéru i exteriéru svého domu výjimečných vlastností, které poskytují přírodní materiály. Klasikou je obložení z dřevěných palubek. Ať už je aplikujete na stěnu, strop, podlahu nebo na fasádu, dodají danému místu šťávu a originalitu. Dřevo nejen bezvadně vypadá, ale také má výborné tepelně-izolační vlastnosti, což oceníte nejen ve starších domech.

Příroda je zase v módě

Uměle vytvořené produkty pomalu ustupují z trhu a lidé o ně ztrácí zájem. Přišli totiž na to, že se v přírodních materiálech skrývá sílaoriginalita harmonie. Proto by ani vám neměla v interiéru chybět obložená stěna nebo dřevěná podlaha. Palubky využijete i na fasádní obložení, na ploty nebo podlahy teras. Pomocí dřevěného obložení můžete zvýraznit určité prvky v domě. Chcete, aby jídelní kout dostal větší ráz nebo aby obývací pokoj působil útulněji a tepleji? Nechte si obložit stěny dřevem!

Přírodními materiály v interiéru a uspořádáním nábytku se zabývá učení Feng-šuej. Jeho cílem je dosáhnout maximální harmonie v interiéru.

Palubky SECA Borohrádek

Obkladové palubky vytvoří z vašeho bytu originál

Obkladové palubky SECA BorohrádekMnoho lidí si pod pojmem "dřevěné obložení" představí chalupu nebo horskou chatu. Přitom to už dávno není pravda. Stále častěji se setkáváme s dřevěnými fasádami a obložením místností.

Pamatujte, že i obkladové palubky musíte vybírat s rozmyslem a jasnou představou, co vlastně chcete. Má se dřevo stát dominantou interiéru nebo ho jen doplňovat? Palubky se striktně neaplikují pouze na celou stěnu, ale třeba jen na její část, kolem dveří, krbu nebo jiného prvku v bytě, který byste chtěli zdůraznit. Tmavé dřevo místnost opticky zmenšuje, zatímco světlejší obkladové palubky interiér zjemní a opticky zvětší.

Jaký vybrat profil obkladových palubek

Pokud nemáte s dřevěným obložením zkušenosti, doporučujeme navštívit odbornou prodejnu. Například v SECA Borohrádek vám ochotně poradí, jaký profil palubek se hodí přesně pro vaše účely. Jiné palubky budete vybírat pro obložení stěn a jiné zase na fasádu či podlahu.

Výběr profilu palubek

Instalace palubek

Jednotlivé profily obkladových palubek mají různé rozměry, pokud tedy zjišťujeme počet kusů, které budeme na obložení potřebovat, musíme se těmto rozměrům vždy přizpůsobit. Palubky jsou nejčastěji vyrobeny z borovicového, smrkového nebo modřínového dřeva. K dostání jsou na trhu i exotické dřeviny, které mnohdy vykazují lepší vlastnosti, ale jsou o poznání dražší.

Obložení se připevňuje na konstrukci z latí. Mezi stěnou a palubkami tak vzniká vzduchová mezera, která umožňuje dřevu dýchat a je tedy nezbytná pro zachování životnosti dřeva. Dřevěné obložení není příliš vhodné do interiérů s vysokou vlhkostí - ta mu neprospívá a může se kvůli ní tvořit plíseň. Pouze vybrané druhy dřeva (jako je teak) odolávají vlhkosti natolik, že je jejich použití možné i v koupelně.


Co říkáte na obkladové palubky? Líbí se vám v interiéru nebo jako fasáda domu? Svůj názor nám napište do diskuze.

Hodnocení: +20 Hodnotilo uživatelů: 62 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Obkladové palubky přidají interiéru na útulnosti