Od chalupy k modernímu úspornému bydlení aneb Historie dřevostaveb v kostce

Od chalupy k modernímu úspornému bydlení aneb Historie dřevostaveb v kostce
23.01.2019 15:06

Dřevostavby se stavěly po celém světě už od pradávna. První obydlí ze dřeva měly rybáři a lovci. S vývojem zemědělství se později vyvíjela i dřevostavba. Jejich podobu značně ovlivňovala kultura dané země i životní styl jejích obyvatel. Záleželo na klimatických podmínkách i na dostupnosti materiálů a technologií.

Když už jsme u materiálů – dříve se vždy využívaly výhradně lokální suroviny. V zemích, kde bylo dostatek lesů, se bydlelo právě v dřevostavbách. Ve stepích se stavěla hliněná obydlí. Kde bylo hodně skal, stavělo se z kamene… Tohoto pravidla se v RD Rýmařov držíme i dnes. Na výrobu konstrukce domu používáme smrkové dřevo z jesenických lesů. Česká republika patří mezi 12 nejlesnatějších zemí EU.

Věděli jste, že se v Číně dochovaly vícepodlažní sakrální stavby ze dřeva, z nichž některé jsou staré až 3000 let? Rozvoji dřevostaveb napomohlo i antické Řecko, osídlování Ameriky… v historii bychom našli více takových mezníků.

Jak se dřevostavba vyvíjela v českých zemích

U nás jste se zejména v období starověku mohli setkat hlavně s roubenkami. Roubení je jednou z nejstarších technologií dřevěných konstrukcí. Tuto technologii později obohatili Němci, kteří přišli s hrázděnými domy. Konstrukce hrázděných domů je vytvořená z vodorovných a svislých trámků, které mají nosnou funkci. Prostor mezi trámky se vyplňoval jiným materiálem (např. mazaninou, později pálenými cihlami). Technika roubení a hrázdění se všemožně kombinovala. Důkazem jsou domy, které stojí dodnes.

Dřevostavba RD Rýmařov - LARGO 85

Dřevostavby jako na houpačce

V 19. století, ve „století páry“, se hojně dováží různé materiály, především beton a železo. Lidé se stěhují z venkova do měst, staví se velké továrny. Lidem už přestává stačit dosavadní bydlení a jejich nároky stoupají. Pak ale přišla válka a nedostatek surovin. Najednou se zase začalo využívat dřevo. Stavitelé brali ohled i na životní prostředí a úsporný provoz domu. Proto se stavěly jednoduché, praktické, ale komfortní dřevostavby.

A kde jsou dřevostavby dnes?

Technologie výroby jde kupředu a každým rokem se posouvá. Dnešní moderní dřevostavby už s těmi dávnými nemůžeme srovnávat z hlediska energetické náročnosti, životnosti a komfortu. Jedno je ale pořád stejné – dřevo je základní surovina. Doufáme, že se to ještě hodně dlouho nezmění. Kvůli přírodě, kvůli našim dětem i kvůli nám samotným.

Hodnocení: +25 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Od chalupy k modernímu úspornému bydlení aneb Historie dřevostaveb v kostce