Odbourejte svou nedůvěru k dřevostavbě!

Odbourejte svou nedůvěru k dřevostavbě!
24.09.2012 08:43

Moderní dřevostavby jsou hitem v bydlení. Proč se ale z našich českých luhů a hájů ozývají samé negace spojené s domy ze dřeva? Odpověď je jednoduchá - lidé jsou neznalí. A pochopitelně nechtějí bydlet celý život v něčem, čemu stoprocentně nevěří, nejsou o tom přesvědčení a nemají dostatek informací. Nevědí, že přicházejí o komfortkterý dřevostavba poskytuje.

Nebuďte konzervativní a zatvrzelí!

Začneme trochu ze široka - historií dřevostaveb v naší zemi. Ta nám pomůže pochopit, proč je situace s těmito domy taková, jaká je. Dřevostavby se u nás začaly objevovat v 18. století. Jejich obliba ale dlouho netrvala, a to kvůli energetické krizi, kdy se zásoby dřeva vyčerpaly, a tento materiál se stal nedostatkovým zbožím.

Srubová stavba Srubový dům má své kouzlo

Útlumu dřevostaveb navíc "pomohla" nová městská vyhláška o požární bezpečnosti, kterou dřevostavby bohužel nesplňovaly. A tak začal nátlak a postupné vytlačování dřeva ze stavebnictví. Stavba ze dřeva se stala něčím podřadným.

Jedním z úkolů Státní dřevařské inspekce bylo zlikvidovat používání dřeva jako stavebního materiálu.

Doba temna pro dřevostavby

V Kanadě a skandinávských zemích je podíl dřevostaveb 70 % z celkové roční výstavby. U nás jsou to 2 %.

V 70. a 80. letech 20. století se z dřevostavby stalo něco, co není hodné obývání. Dřevo se používalo pouze na výrobu buněk

Na školách se o dřevostavbách neučilo, knihy se k stavbařům nedostaly. Hlavním materiálem pro výstavbu budov a domů se stala cihla a beton. Až Rudné doly Jeseník se pokusily o výstavbu domů Okál, které však kazí pověst dřevostaveb dodnes. A proto se podíváme, jak na tom skutečně jsou!

Dřevěnný dům na klíč

Jaké jsou hlavní výhody moderní dřevostavby?

  • Výstavba dřevěného domu na klíč je mnohonásobně kratší než u cihlového domu.  Průměrně trvá 3-8 týdnů.
  • Můžete stavět v jakoukoli roční dobu - dřevostavba se staví tzv. "na sucho".
  • Díky tenčím stěnám získáte větší užitnou plochu. Na 100 m2 tak máte 1 pokoj navíc, než by tomu bylo u výstavby z cihly!
  • Neutratíte tolik peněz za dopravu materiálu a zemní práce - dřevěné desky jsou lehké.
  • Dřevostavba se rychle ohřeje. Přijdete z práce, zapnete topení a nemusíte čekat hodinu, než vám bude teplo.

Ale i dřevostavba má své mouchy - po vypnutí topení rychle vystydne, je náchylnější na plísně a celková životnost domu je nižší - pro 1 generaci ale s přehledem stačí.


Dřevěné domy na klíč

Montované rodinné domy na klíč

Vzorové domy Brno

Nejen úsporné bydlení, ale také ekologické

Přijeďte se podívat na vzorové domy v Brně od firmy ELK.

Nedělejte si se stavbou domu starosti - povolejte odbornou firmuMontovaný rodinný dům na klíč můžete mít postavený do měsíce! Jeho výstavba je rychlá a není tak nákladná jako zděná stavba. Navíc i budoucí bydlení je úsporné

Dřevostavba je postavena tak, aby nevznikaly žádné tepelné mosty, a rychle se vyhřeje. Stavba ze dřeva je ekologická - myslete i na to, co s vaším domem bude, až tady nebudete vy. Stavba ze dřeva se dá jednoduše a šetrně zlikvidovat.

Montovaný dům ELK

Autor: Martina Spěváková

Už máte o dřevostavbě jasno? Napište nám své názory do diskuze.

Hodnocení: +17 Hodnotilo uživatelů: 51 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Odbourejte svou nedůvěru k dřevostavbě!