Oplocení je důležitou součástí každého domu

Oplocení je důležitou součástí každého domu
09.07.2013 12:33

Dům se zahradnou nikdy nejsou úplné, pokud jim chybí plot. Pozemek byste si měli oplotit hned z několika důvodů. Zvýšíte jeho bezpečnost, chráníte své děti a domácí mazlíčky a přidáte celkovému vzhledu domu eleganci. Na straně k ulici by měl být okrasný plot. Boční a zadní stranu je vhodné oplotit poplastovaným pletivem.

Poplastované ploty jsou stálicí

Oplocení domuMezi neojoblíbenější oplocení domu patří poplastované ploty. Není se čemu divit - jejich vlastnosti v mnohém předčí ostatní druhy plotů. Největší výhodou je jejich cena. Pořídit si takové oplocení se vyplatí zejména, pokud máte velkou zahradu. Montáž je poměrně jednoduchá - stačí zabetonovat sloupky, které koupíte spolu s pletivem a pomocí natahováku plot pořádně vypnout. Do rohů je nutné dát vzpěry, aby se sloupky neohýbaly, ty se také umisťují zhruba po 10 m.

Pokud nemáte potřebu izolovat se od sousedů vysokou kamennou zdí, je pletivový plot ideální. Doporučujeme věnovat jeho stavbě více času a vybudovat ještě podezdívku. Zabráníte tak nepraktickému prorůstání trávy, kterou lze jen těžko vysekat.

Poplastované pletivo nemusí být pouze zelené. Výrobci nabízejí širokou škálu barev od hnědé po modrou či žlutou. Ploty Dirickx dávají na výběr z 200 odstínů RAL!

Jaká strana plotu je moje?

Již desetiletí se traduje, že ke každému pozemku připadá pravá strana plotu. V současnosti to ale opravdu neplatí a už vůbec neexistuje zákon na to, která strana plotu je vaše. Zpravidla se stává majitelem plotu tenkdo ho postaví. Co ale dělat, když jste se nově přistěhovali a sousedův rozpadající se plot kazí celkový dojem ze zahrady? Máte 2 možnosti - domluvit se se sousedem, a pokud bude souhlasit, podělit se o výlohy spojené s výstavbou nového plotu. Nebo se do nového plotu pusťte sami. Problém by ale mohl nastat při rozebírání starého plotu, který není váš. Nejednou to znepřátelení sousedé řeší tak, že si postaví každý svůj plot - na jedné straně jsou pak 2.

Plotové vzpěry

Kolik peněz musím investovat do nového plotu?

Chystáte-li se na stavbu nového plotu, určitě vás zajímá, kolik si máte připravit peněz. Mezi nejlevnější varianty patří pletivové ploty. Připravili jsme pro vás orientační cenu plotu pro jednu stranu pozemku dlouhou 50 m. Výška plotu je 1,5 m, je bez podezdívky na rovinatém terénu.

Pletivo poplastované 50 m

Plotové sloupky 20 ks

Plotové vzpěry 12 Ks

Napínací strojek 2 ks

Cement 4x 25 kg

7.500 Kč

4.300 Kč

3.600 Kč

50 Kč

250 Kč

Nezapomínejte na branku a vrata

Při stavbě nového plotu se nevyhnete ani koupi nové branky a vrat. Ty se z velké části podílejí na vysokých nákladech. Pokud chcete elektrická vrata, počítejte s mnohem vyššími náklady, než kdybyste si pořídili vrata obyčejná. Stejně tomu i u branky. Plotové branky a brány k pletivovému plotu nejsou tak drahé. Ale sháníte-li branku ke zděnému plotu, připlatíte si.

Vyměňte i vrata v garáži! Pořiďte si roletová garážová vrata odolná proti korozi. Nezabírají v garáži žádné místo a můžete je otevírat pohodlně na dálkové ovládání.

Brány a branky


Máte zkušenosti se stavbou nového plotu? Podělte se s námi o své poznatky v diskuzi.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Oplocení je důležitou součástí každého domu