Orientujte se v nabídce plastových oken. Jak vybrat ta nejlepší okna do rodinného domu?

Orientujte se v nabídce plastových oken. Jak vybrat ta nejlepší okna do rodinného domu?
18.08.2014 14:53

Konečně jste se rozhodli pro výměnu starých oken? Děláte dobrý krok. Okny totiž uniká až 40 % tepla. O výběru oken bystě proto měli přemýšlet opravdu pečlivě. Z velké části rozhodují o vašem tepelném komfortu a výši účtů za vytápění.

Stavební trh je nabídkami plastových oken přesycen. Vybírat z takového množství dodavatelů může být značně složité. Spousta se pak uchýlí ke zdánlivě nejjednoduššímu řešení, a to je posuzování podle ceny. V čem se liší okna za padesát a sto tisíc? Pro laika je velmi těžké rozlišit nuance mezi jednotlivými druhy oken či jejich výrobci. V tomto článku vám nastíníme alespoň základní parametry, které byste měli sledovat při výběru oken. Hlavní je nenechat se napálit.

Čím začíná každý nákup oken? No přece výběrem dodavatele!

Prodejci často lákají nízkou cenou, montáží a různými komponenty zdarma. Tím strhnou vaši pozornost a vy tak můžete přehlédnout jiné, mnohem zajímavější nabídky. Ve výsledku ale často zjistíte, že slibovaná cena nebyla konečná. Informujte se tedy detailně, co přesně je v rozsahu dodávky. První cenová nabídka také často obsahuje pouze jen ty základní nekvalitní komponenty. Na pobočce vám je potom rozmluví a vy se s okny vyšplháte na zcela jinou cenu. Tak co, opravdu to bylo tak výhodné? Naše rada zní: Zajímejte se. Ptejte se. Zkoumejte. A hlavně počítejte! Opravdu není výjimkou, když se firmě „vloudí chybka“ do součtu celkové částky a vy pak platíte o pár tisíc navíc.

Každou nabídku na plastová okna zvažte. Neberte hned tu nejlevnější. Každou nabídku na plastová okna zvažte. Neberte hned tu nejlevnější.

Parametry oken, které byste rozhodně neměli přehlédnout

  • MONTÁŽ. Je nejdůležitější. Protože ať máte sebelepší profil okna, pokud je špatně namontovaný, ztrácí svoje vlastnosti, kvůli kterým jste si ho vlastně kupovali. Zajímejte se proto také o záruku na práci, nejenom o záruku na produkt. Většina firem v ČR spolupracuje s externími pracovníky, ty největší mají potom svoje zaměstnance. Tím je firma maximálně odpovědná za veškeré provedené práce. Příliš nízká cena za montáž znamená riziko nekvalitní práce. Někde se totiž ušetřit musí.
  • PROFIL. Co je to profil plastového okna a opravdu na něm tolik záleží? Profil je většinou vyrobený z recyklovaného nebo nerecyklovaného PVC. V současnosti narazíte na desítky profilů od různých výrobců. Můžeme vám doporučit například okna Gealan, která patří mezi 5 nejprodávanějších okenních profilů v Evropě. Vždy by vás měl zajímat součinitel prostupu tepla profilem okna (Uf). Zjistíte tak, kolik tepla (Wattů) uniká přes 1 mrámu okna při teplotním rozdílu 1 oC. Čím je tato hodnota nižší, tím lépe. Velmi důležitou částí okna je také těsnění. Nejlepší variantou je středové těsnění. Nejenže zabraňuje úniku tepla z interiéru, ale také do něj nepouští vodu zvenku.
  • SKLO. U prosklení sledujeme hodnotu Ug = součinitel prostupu tepla sklem. Ukazuje nám, kolik energie propustí sklo při teplotním rozdílu 1 oC. U trojskel se tato hodnota pohybuje kolem 0,7, u dvojskel potom kolem 1,1. Takovou hodnotu mají i dvojskla plastových oken Inoutic Prestige. Mezi skla by měl být vložen tzv. distanční rámeček, který zabraňuje vzniku tepelných mostů. Dále vás zajímá také, jak hluboko je sklo usazeno. Čím hlouběji v rámu, tím lépe. V opačném případě dochází ke snadné kondenzaci vodních par na okrajích skla. To jsou základní parametry skla. Může mít samozřejmě i další skvělé vlastnosti, za ty si ale zaplatíte.
  • KOVÁNÍ. Používáme ho denně. Kliku okna máme několikrát denně v ruce. Kování by mělo být celoobvodové s optimálním počtem uzamykatelných bodů. Většina okenního kování umí tzv. 4 polohy kliky (počítá se také mikroventilace). Pokud chcete zvýšit bezpečnost domu, lze si pořídit uzamykatelné okenní kliky, které zabrání otevření okna i po rozbití skla.
  • Ptejte se po distančním rámečku Superspacer. Nabízí je například Stavební firma Miloslav Hladík. Superspacer zadrží o 15 % více tepla než jiná okna a zajistí 950x méně tepelných ztrát než mají okna bez rámečku. Také o 70 % více zabraňuje kondenzaci vlhkosti.

U okna vás nejvíce zajímá typ těsnění, hodnota Uf a Ug U okna vás nejvíce zajímá typ těsnění, hodnota Uf a Ug.

A ještě poznámka na konec. Informujte se u prodejce oken, zda ZDARMA poskytuje také seřízení oken. V novostavbě se běžně stává, že seřízení oken je potřeba i pětkrát. Jedině správně usazená a seřízená okna vám budou sloužit tak, jak mají.

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Orientujte se v nabídce plastových oken. Jak vybrat ta nejlepší okna do rodinného domu?