Pasivní domy

Pasivní domy
25.10.2010 18:45

Než se rozhodneme pro realizaci novostavby, čeká nás řada prvků, které musíme promyslet a zvážit, co je pro každého z nás to důležité. Pokud nám záleží na příjemném bydlení plného čerstvého vzduchu a příjemné teploty, řešení není složité, ani příliš nákladné. Pasivní domy tyto požadavky splňují a bydlení je rozhodně plně komfortní.

Co je pasivní dům?

Označení pasivní dům je určeno pro domy s nízkou provozně-energetickou náročností pasivními prostředky, tedy výbornou tepelnou izolací a těsností obálky. Náklady na pořízení tohoto domu jsou přibližně stejně vysoké jako při realizaci novostavby, ale úspora je znatelná později tedy při vytápění. Jedná se až o 90%nákladů na vytápění.

Výhody pasivního domu

Pasivní dům nevyužívá žádná náročná zařízení pro získávání tepla. Bohatě stačí tepelné izolace a kvalitní ventilace prostoru. Tepelná ztráta pasivního domu je tak nízká, že nepotřebuje běžný systém vytápění. Celý dům se vytopí bez problémů tepelnými zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů. Průměrná spotřeba je zhruba 10 kWh/m2, například na vytopení místnosti o velikosti 20m2, stačí tak 200W.

Další výhoda tohoto bydlení je stálý přívod čerstvého vzduchu v jakémkoliv ročním období. Dále pak vysoká tepelná pohoda v místnosti a bydlení bez průvanu. Život v pasivním domě neznamená jen úsporu, ale také má pozitivní vliv na lidské zdraví. Zařízení umístěné v domě filtruje vzduch a zbavuje ho nečistot a prachu (pracuje v noci) a také není nutná obava z plísní.

www.hoffmann.cz

Nechcete-li investovat veliké částky do nového domu, rádi vám nabídneme jednodušší řešení. Dejte zelenou zateplování rodinných domů a žijte ekologicky.


IRBOS s.r.o.

Kde se vzal pasivní dům?

První koncepce pasivního domu se objevila již na konci 80. let 20. století, kdy došlo k využití potenciálu, který vyplývá z možností úspor i investičních nákladů. Základní kámen prvního pasivního domu byl položen roku 1990. Jednalo se o řadový dům se čtyřmi jednotkami v lokalitě Darmstadt Kranichstein. K nastěhování by připraven o rok později, 1991. Obliba těchto domů stále roste, hlavně v Rakousku, Německu, Švýcarsku.

 Výstavba

Nosná zeď může být z klasických cihel, nebo z betonu, který je tepelně chráněn izolací. Tepelná izolace je buď klasická (polystyren, minerální vata), nebo přírodní (sláma, konopí). V případě dřevostavby se tepelná izolace vkládá přímo mezi dřevěné nosníky, je s tím menší pracnost a vyšší rychlost stavby. Nemusí se ale jednat vždy jen o domy. Realizace tohoto typu stavby je možná i u administrativních budov, mateřských škol, studentských kolejí či hotelů.

Zdroj: www.brana-bydleni.cz

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 48 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Pasivní domy