Plánujete koupi střešních oken? Zvolte ten správný typ a způsob otevírání

Plánujete koupi střešních oken? Zvolte ten správný typ a způsob otevírání
16.05.2014 09:16

Šikmé stěny s obložením, dřevěné trámy, sálání ohně v krbu... Podkrovní interiéry útulnou a kouzelnou atmosféru přímo přitahují. Svou důležitou roli tu však hraje i denní světlo, které prostupuje do místností ze střešních oken. Při jejich výběru se řídíme především aktuálními trendy a moderním řešením, ale neměli bychom zapomínat ani na praktickou stránku věci. Na následujících řádcích se proto informujte o možnostech ovládání střešních oken a o základních variantách střešních oken.

Základní varianty střešních oken

Šetřete na ceně a ne na kvalitě. Střešní okna vybírejte přímo u výrobce.

Střešní okna je možné montovat do všech druhů střešních krytin se sklonem střechy od 15° do 90°. V základu to bývají tato okna:

•    Kyvná střešní okna
•    Výklopně-kyvná střešní okna

Kyvná střešní okna

Jsou vhodná pro střechy se sklonem od 40° do 90° a jejich výhodou je možnost maximálního využití prostoru pod oknem. Okna se dají otevírat nebo zcela přetáčet (což je ideální pro snadné mytí oken), přičemž kyvný mechanismus fixuje křídlo v libovolné poloze. Kyvná okna se ovládají pomocí horního madla. Jsou proto vhodná do prostorů, kde můžeme okno umístit níže, abychom na madlo dosáhli. Optimální výška spodní hrany je 90 – 100 cm od podlahy, aby bylo horní madlo maximálně 180 – 210 cm od podlahy.

Výklopně-kyvná střešní okna

Mohou montovat na střechy se sklonem od 15° do 55°. Tento typ oken doporučujeme umístit do místností, kde si můžete dovolit volný přístup k oknu. Okna vám totiž umožňují výhled z okna, respektive se můžete pohodlně vyklonit. Optimální výška osazení tohoto okna je 120 cm od podlahy. Madla se umisťují do spodu a otevírací mechanismus fixuje křídlo v libovolné poloze od 30° do 55° dle sklonu střechy. Kvalitní střešní okna výklopná mívají i horní madlo, které umožňuje přetočit okno a pohodlně ho umýt. Využívá se také pro ventilaci.

Kvalitní střešní okna vybírejte ideálně přímo u výrobce

Shrnutí, jak lze otevírat a zavírat střešní okna

  1. Horní manuální otevírání s pomocí madla
  2. Horní manuální otevírání s pomocí ovládací tyče nebo provázku
  3. Dolní manuální ovládání spodní klikou
  4. Dálkové ovládání na elektrický nebo solární pohon – tento typ otevírání doporučujeme, pokud si chcete dopřát maximální pohodlí, nebo máte-li okna zcela mimo váš dosah.

Kromě kyvných a výklopně-kyvných oken lze samozřejmě zvolit klasická okna do vikýře, nebo například okenní střešní balkon. A v neposlední řadě seženete na našem trhu i střešní okna pro ploché střechy. V takovém případě se vám nabízí elektricky ovládané světlíky, střešní okna s kupolí apod. V širokém sortimentu a nepřeberném množství nabídek najdete řešení pro každou střechu.


Máte ve svém domě či mezonetovém bytě kvalitní střešní okna? Prozraďte dalším čtenářům, jak jste postupovali při jejich výběru, a co byste případně udělali jinak. Napište do diskuse pod článkem.

Hodnocení: +21 Hodnotilo uživatelů: 57 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Plánujete koupi střešních oken? Zvolte ten správný typ a způsob otevírání