Plnohodnotný spánek vás nabije energií na celý den. Jak ho docílit?

Plnohodnotný spánek vás nabije energií na celý den. Jak ho docílit?
13.06.2014 10:31

Prospíte 8 hodin denně, to je třetina vašeho života. Většina z nás spí třetinu života na špatné posteli, matraci, polštáři a pod nevhodnou přikrývkou. Většina z nás totiž nechce investovat do spánku. Nechce investovat, aby prožila alespoň třetinu života v komfortu. Finance jsou ale jen jednou stranou mince. Často si totiž ani neumíme vybrat a zařídit ideální místo pro spánek.

Jak začít? Možná bude nutné, abyste přestavěli celou ložnici nebo ji dokonce přesunuli do jiné místnosti! Řiďte se světovými stranami, ložnice na jih je opravdu nevhodná. Ložnice by měla být orientována nejlépe na sever, kde budete mít dostatek klidu. Ráno vás nebudou budit pronikavé sluneční paprsky, navečer vám nebude pražit do oken. Užijete si chládek a přítmí, které jsou pro odpočinek a spánek velmi důležité.

Stěny ložnice vymalujte barvami v tlumených tónech, které mají uklidňující efekt. Nejvhodnější variantou jsou tzv. barvy země – odstíny hnědé, žluté, okrové, tmavě oranžové a trávově zelené. Buďte opatrní s rostlinami v ložnici. Pokud je tam opravdu chcete, zvolte ty, které nekvetou a mají kulaté listy. S osvětlením to nepřehánějte, absence lustru je vítaná. Postačí vám lampičky na nočním stolku a jedna stojací lampa v rohu. Pozor na zrcadla, naprosto nevhodné je jeho umístění naproti posteli. Někdo dokonce doporučuje na noc zrcadlo zakrývat.

V ložnici vám budou vyhovovat tlumené barvy.

Postel, vaše centrum zdravého spánku

Při výběru postele se více méně můžete řídit designem a svým vkusem. Líbí se vám moderní kovové postele, futon nebo dáte přednost dřevěné masivní posteli s vysokým čelem? Je to na vás. Daleko důležitější je však výběr roštu a matrace, na kterých 8 hodin denně spíte. Rošt a matraci byste měli kupovat současně, aby se k sobě dokonale hodily. Na výběr máte hromadu možností, nejlépe vám poradí ve specializovaném obchodě. Obecně se starším lidem doporučují měkčí matrace, mladším naopak o něco tvrdší. Krokem vedle není ani pořízení polohovacího roštu, který vám zpříjemní například čtení v posteli.

V malých bytech často nahradí postel rozkládací sedací souprava. V takových případech byste měli volit sedací soupravu s výplněmi z latexu.

Spánková hygiena především

Ložnice musí být harmonická, potom bude harmonický i váš spánek.Znáte pojem spánková hygiena? Jedná se o konkrétní pravidla, která byste měli dodržovat, pokud chcete v klidu usnout a spát v jednom kuse až do rána. Patří mezi ně například: uléhání a vstávání přibližně ve stejnou dobu (i o víkendu), v posteli nemáte přemýšlet nad problémy, pracovat, učit se, koukat na televizi, před spaním nejezte, nepijte energetické nápoje, kolu, kávu nebo zelený čaj, nekuřte. Ideální je krátká procházka před spaním nebo čtení knihy.

Teď se podíváme na hygienu v jiném slova smyslu. Budeme mluvit o lůžkovinách a jejich správném výběru. Ještě stále někdo nedá dopustit na péřové peřiny a polštáře neboli duchny. Tento druh lůžkovin se ale z hlediska hygieny velmi těžko udržuje. Peří je doslova rájem pro roztoče. Se vzrůstajícím počtem alergií vzrůstá i poptávka po peřinách a přikrývkách z dutého syntetického vlákna. Je lehké, hřejivé a výskyt roztočů je v něm minimální. Navíc ho můžete prát v běžné bubnové pračce. Daleko důležitější je ale výběr polštáře. Doporučujeme si pořídit kvalitní anatomický polštář, díky kterému bude tělo ve spánku ve správné poloze – hlava bude přirozeně v prodloužení páteře. Rameny byste neměli ležet na polštáři, hlava je potom v neustálém napětí.

Pokud budete svědomitě dodržovat spánkovou hygienu a nebudete se bát investovat do kvalitního roštu, matrace a polštáře, spánek by vám neměl dělat problémy.

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 37 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Plnohodnotný spánek vás nabije energií na celý den. Jak ho docílit?