POD LUPOU: Porovnáváme 3 druhy oplocení domu, který z nich si vyberete?

POD LUPOU: Porovnáváme 3 druhy oplocení domu, který z nich si vyberete?
27.08.2013 09:35

Vybrat správné oplocení může být pro novopečené majitele domů pěkný oříšek. Na internetu či v kamenných obchodech se setkáte s nepřeberným množstvím druhů pletiv, branek, sloupků. Není divu, že se zanedlouho v přehršlích nabídek přestanete orientovat. V dnešním článku porovnáme 3 nejčastější typy oplocení a shrneme si jejich výhody i nevýhody. Konečná volba potom bude už jen na vás!

Dřevěný plot, ozdoba vašeho pozemku

Pod drobnohled si jako první vezmeme plot dřevěný. Hledáte-li jednoduché a efektivní oplocení domu, které navíc budí skvělý estetický dojem, není nad čím váhat. Není pochyb, že přírodní materiály na oko působí o mnoho lépe, než kov či plast. Dřevěný plot je variabilní, pro vyšší pevnost můžete latě kombinovat s ocelovými či zděnými sloupky, na výběr máte z několika druhů barev a povrchových úprav. Naproti všem PRO ale stojí i několik PROTI. Aby stále vypadal dokonale jako v začátcích, je nutné dřevěný plot pravidelně udržovat, natírat a lakovat. Nutno podotknout, že dřevo má o něco kratší životnost než plast a kov.

Dřevěné oplocení domu Shrnutí PRO a PROTI

  • dřevěný plot natřete libovolnou barvou, nebo jej ponecháte přírodní
  • přírodní materiál působí elegantně a přirozeně oddělí váš pozemek
  • náročnější na údržbu, je nutno jej ošetřit proti plísním a houbám
  • má o něco kratší životnost než ostatní oplocení

Gabionový plot, král mezi chudáky?

Ve sféře oplocení je gabionový plot poněkud nestandardním, přesto velmi oblíbeným řešením. Tak zvané gabiony se totiž využívají zejména na stavbách, kde zabraňují sesuvu půdy. Jako oplocení domu však také skvěle zafungují. Originální, moderní, vyzývavý, obdivuhodný. Nejen těmito přívlastky můžeme charakterizovat stylový gabionový plot. A co víc, nabídne vám i skvělé funkční vlastnosti. Díky bytelné konstrukci gabionový plot výborně izoluje hluk zvěnčí, má velmi dlouhou životnost a bez problému odolá nepříznivým povětrnostním vlivům. Jedinou nevýhodou může být poměrně složitá výstavba. Vyžaduje totiž špětku zručnosti a tvořivosti.

Gabionové oplocení domu

Je prokázáno, že gabionový plot má až 3x delší životnost než klasický pozinkovaný.

Poplastovaný plot, klasika, která nerezaví

Osvědčená klasika, která nezklame. Jednoduchá a naprosto výstižná věta, která plně charakterizuje standardní poplastovaný plot. Ze všech 3 variant je tato nejlevnější, disponuje však velmi dlouhou životností. Poplastované oplocení nevyžaduje téměř žádnou údržbu, nabídne velmi slušnou antikorozní ochranu a nainstalujete jej raz dva. Další výhodou je jeho víceúčelovost. Využijete jej nejen k obehnání pozemků, ale i jako oplocení záhonů, zahrad či voliér. Po stránce vizuální však poplastovaný plot příliš nezaujme. Pokud hledáte rychlé, levné, stálé a plně funkční řešení, varianta číslo 3 je trefou do černého!


Máte zkušenosti s výběrem oplocení domu? Podělte se o ně s našimi čtenáři v diskuzi pod článkem.

Hodnocení: +48 Hodnotilo uživatelů: 62 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » POD LUPOU: Porovnáváme 3 druhy oplocení domu, který z nich si vyberete?