Poradíme vám se zazimováním chalupy

Poradíme vám se zazimováním chalupy
17.10.2014 20:57

Česká republika zaujímá druhé místo na světě v počtu chat, chalup a dalších rekreačních zařízení. Dohromady jich je přes 400 tisíc. Chalupaření bereme jako skvělý druh odpočinku a odpoutání od běžných dní ve městě. Počet chalup navíc neustále roste. Některé jsou obývané celoročně, značná část ale na zimu potemní a majitelé se vrátí až zjara. Na podzim je tak nejvyšší čas chalupu zazimovat, ještě než přijdou první mrazy. Poradíme vám, jak na to.

1. Chalupu zbavte vody

Jedním z prvních a nejdůležitějších kroků ze zazimování chalupy je vypuštění vody ze všech trubek a kohoutků. Pokud byste na to zapomněli, riskujete popraskání trubek a jarní rekonstrukci. Když voda zmrzne, navýší svůj objem o 9 % a vodovodní potrubí doslova roztrhá. Pokud chcete být důslední, použijte při vypouštění vody z trubek kompresor. Ten spolehlivě vyžene všechnu vodu. Nezapomínejte ani na sifony, záchod nebo bojler. Důležité je také dostat vodu z odpadů. Nikdy se vám ale nepovede dostat vodu ven do poslední kapky, proto do odpadu nasypte sůl, která vodě nedovolí zamrznout.

Přemýšlíte o koupi chaty? Podívejte se na nabídku rekreačních objektů.

Zdroj vody řádně zaizolujte – ať už se jedná o vodoměr, studnu nebo čerpadlo. Doporučujeme obalení zařízení například do minerální vaty, obložit ho polystyrenem (či jeho drtí) nebo alespoň staršími dekami (pokud je vodoměr v chatě, jestliže je ve vodoměrné šachtě, staré deky nepomůžou). Výměna vodoměru by vás mohla přijít pěkně draho. Vodu samozřejmě nenecháváme ani v zahradních hadicích.

Poradíme vám se zazimováním chalupy

2. Nelákejte zloděje

Chaty a chalupy se často stávají terčem zlodějů nebo v nich přespávají lidé bez domova. To vy určitě nechcete. Pořádně proto zabezpečte dveře a okna, nebojte se použít i mříž. Pokud chata nemá okenice, zakryjte okna tak, aby dovnitř nebylo vidět. Pomůžete si například starými prostěradly. Lepší variantou jsou OSB desky. Pokud máte špaletová okna, vložte desku mezi křídla oken a zajistěte ji. Deska částečně poslouží i jako tepelná izolace. Okna zrovna zkontrolujte a namažte jim panty. Pokud zjistíte nějaký nedostatek (například naprasklé sklo nebo kličky), opravte ho.

3. Všechno jídlo musí pryč

V žádném případě nenechávejte v chatě zbytky jídel, zeleniny na uskladnění a podobně. Vaše chata se jinak stane útočištěm hlodavců, kteří si ve vaší spíži skvěle pochutnají. S tím souvisí i vypnutí všech chladicích zařízení, včetně mrazáku. Vymyjte je octovou vodou a především vypněte z elektřiny jako všechny ostatní spotřebiče.

Je tu podzim, čas k zazimování chalupy

4. Chraňte si lůžkoviny

Abyste si na jaře mohli v chatě zase odpočinout, pečlivě ukliďte peřiny a matrace včetně chráničů na matrace s gumou. I ty totiž slouží jako perfektní útočiště hlodavcům. Pokud peřiny nemůžete schovat do těsné skříně nebo peřiňáku, zavěste je ke stropu nebo pod střechu. Velmi praktické jsou také vakuové pytle. Vysajete z nich vzduch a peřina sníží svůj objem na minimum. Třeba přijdete na to, že si je můžete odvézt domů. Tam budou totiž v největším bezpečí.

Přečtěte si ještě další tipy k zazimování chalupy:

  • Ve skříních a kuchyňské lince se přes zimu hromadí vlhko, dvířka proto nechte raději pootevřená.
  • Všechno nářadí ukliďte do zamčené kůlny, nenechávejte ho před chatou. Zloděj se díky němu snadněji dostane dovnitř.
  • Všechny cennosti odvezte. Nejedná se pouze o šperky, ale i o drahou elektroniku.
  • Ještě než nářadí uklidíte, pečlivě ho očistěte. Lopaty, rýče a hrábě zbavte hlíny a trávy a teprve potom je zazimujte.
Hodnocení: +26 Hodnotilo uživatelů: 50 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Poradíme vám se zazimováním chalupy