Pořiďte si chalupu a vybudujte z ní stylové letní sídlo

Pořiďte si chalupu a vybudujte z ní stylové letní sídlo
07.05.2015 10:03

Češi jsou národ chatařů a chalupářů. Snad nikde jinde neholdují chataření tak, jako my. Nemyslíme tím ovšem jen víkendovou pohodičku, ale regulérní letní bydlení. V Česku je totiž stále více populární přesunout se od jara do podzimu na chatu či chalupu a využívat ji jako letní byt. A to nejen na stará kolena! Nelíbilo by se to i vám?

Po celé České republice vám nabízíme rekreační objekty k pronájmu nebo prodeji. Vyberte si mezi nimi chatičku nedaleko vaší práce (nebo školy vašich dětí), a přesto uprostřed přírody. Jakmile bude hezky, můžete se tam přestěhovat s celou vaší rodinou.

Zajistěte si veškeré pohodlí, ale zachovejte autentickou atmosféru

Abyste měli dostatek pohodlí jako ve vašem městském bytě, nezapomeňte investovat do určitých vychytávek. Tak například chaty bývají většinou mimo civilizaci a tím pádem nebývá do vesnice přivedena kanalizace. A obyčejná jímka, která je na chatě z dob minulých, by vám při dlouhodobějším pobytu už nestačila. Bude tedy nutné pořídit pořádnou čističku odpadních vod.

Na letní chalupě nesmí chybět kvalitní dřevěná okna

Investujte také do zateplení a kvalitních oken. Starší chalupy bývají postavené z kamene, mají silné zdi, a tak v nich je často zima. S tím souvisí i druh vytápění. Doporučujeme vám ovšem zachovat co nejautentičtější atmosféru a přírodní ráz. Co se týče oken, vyberte tedy stylová dřevěná okna, nikoli plastová. Co do vytápění, raději zvolte kotel na tuhá paliva, namísto plynu nebo elektřiny. Mimochodem, na takový kotel uděluje stát nemalé dotace.

nábytek vybírejte ve venkovském stylu. Ten je postaven na přírodních materiálech a řemeslné práci. Lněné závěsy, krajkové ručně dělané záclony, pruhované peřiny, nebo prostírání s květovanými motivy to jistí! Přestože máte třeba rádi modernu, tyto maličkosti vdechnou vaší chalupě atmosféru pohody, odpočinku, klidu a uvolnění.

Co dalšího nesmí na letní chalupě chybět

Pokud budete mít klidovou zónu ve druhém patře, případně v podkroví domu, připravte se na horké letní noci. Můžete je samozřejmě omezit kvalitním zateplením, anebo si pořiďte nástěnnou klimatizaci. Dnešní moderní klimatizace mají velmi tichý chod, svým vzhledem nijak nenarušují interiér a přitom udělají velkou službu! Mají také velmi nízkou spotřebu, takže se nemusíte obávat vysokých nákladů.

Chalupu vybavte moderně - klimatizací, televizí, internetem, ale přesto zachovejte přírodní ráz

Vy i vaše děti dále jistě oceníte, když si na chatu pořídíte satelit. Naše česká údolíčka zastrčená v lese nebo u vody jsou sice krásná, se signálem je to v nich ale nic moc. Kabelovka a satelitní přijímač tedy přijdou vhod. A stejně tak internet, vy i vaši mladí ho budete určitě potřebovat k práci, studiu i zábavě. A když to půjde, investujte také do myčky na nádobí a krbu či krbových kamen (pokud už je tam nemáte).

Na závěr doporučíme investovat i do kvalitního zabezpečení. Pakliže si chalupu takto vybavíte, pak je zapotřebí ochránit majetek v době, kdy tam nebudete -  o to víc, pokud bude vaše chata na samotě u lesa.


Chcete si pořídit chalupu, nebo už jednu máte? Jak v ní trávíte čas a jaké vybavení máte, abyste se cítili pohodlně? Podělte se o svůj názor s dalšími čtenáři.

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 58 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Pořiďte si chalupu a vybudujte z ní stylové letní sídlo