Pořiďte si solární svítidla a nebudete se v noci na zahradě bát

Pořiďte si solární svítidla a nebudete se v noci na zahradě bát
28.11.2012 12:27

Pořádáte často zahradní párty přemýšlíte nad tím, jak osvětlit prostor kolem ohně ve večerních hodinách? Možností je několik, od natažení elektrických světel přes zahradní louče až po solární svítidla. Pojďme se podívat, jak mohou designově projasnit zahradu, jen je nesmíte schovat blízko živého plotu.

Léto je nejkrásnější období z celého roku, alespoň z pohledu teplot a délky denní světla. Není nutné tolik svítit a slunce zapadá až v pozdních večerních hodinách. Proto je ideální v tomto čase pořádat zahradní párty a oslavy všeho druhu. Ovšem možná řešíte otázku po letošní zkušenosti, jak osvětlit cestu od ohniště k domu, ve chvíli, kdy se slunce posune za obzor.

Využijte přírodní energii a osviťte si zahradu

Solární světlo na zahradu svítí zadarmoNejen v letních měsících by se vám mohla hodit solární svítidla, které energii pro napájení žárovky získávají ze slunečního světla. Ve dne se vestavěná baterie nabije slunečním energií a ve chvíli, kdy množství světla spadne pod určitou hranici, se LED žárovka rozsvítí. V zimě budou svítit také, jen ne tolik dlouho, ale při cestě domů z práce vás přivítá příjemné světlo.

Protože se jedná o principiálně jednoduché zařízení, nevyjde vás vůbec draho. Zároveň nejsou solární světýlka zajímavý ani pro zloděje, protože nemají vysokou hodnotu, takže závidět vám je mohou pouze vaši sousedi, kteří nevědí, o co jde.

Buďte chytří při umisťování solární světel

Solární svítidla unikátním způsobem prozáří vaši zahradu. Pokud máte skalku nebo jiné přírodní úkazy, vytvoří téměř pohádkovou scenerii. Dostupné jsou v mnoha provedeních, proto si vyberete takové, které budou vašemu vkusu nejblíže.

Při rozmisťování solárních svítidel na vaší zahradě se řiďte jednoduchou poučkou. Zajistěte, aby na panel svítilo minimálně 6 hodin denně přímé sluneční světlo. Jedině tak docílíte maximálního nabití baterie. Proto se vyhněte místu za ploty a oplocení, kde máte túje nebo jiné keře, které vytvoří stín.

Tůje je nutné pravidelně stříhat jinak vám přerostou přes hlavu

Nepodceňujte údržbu živého plotu

Živý plot je unikátní nejen po stránce vzhledu, ale také pro svoji přirozenou bariéru poskytující soukromí, které vás odděluje od okolního světa. Nevidíte ven a nikdo k vám. Nicméně čas od času je nutné plot udržovat, aby vám nepřerostl přes hlavu a nestal se z něj hustý les. Pokud jej nebudete pravidelně stříhat, nepomohou vám jednoho dne ani zahradní nůžky na větve. V takovém případě již musí nastoupit těžká elektrická nebo benzínová technika, která si s tlustými kmeny poradí.

Nebojte se zahradních solárních světel

Ukázali jsme si, že doplnit pozemek o jednoduché, ale přitom účinné osvětlení je více než snadné a přitom nezruinuje vaši peněženku. Navíc je vysoce odolné všem vlivům počasí. Zatavené jsou v plastovém obale, který zajišťuje nejen odolnost proti vodě stejně jako ochranu vašich domácích zvířat a dětí, které by si chtěli se svítidlem hrát. Vestavěná baterie vydrží řadu let, proto zahradní solární svítidla nevyžadují tedy žádnou údržbu, prostě se jen přes den nabijí a v noci svítí, každý den po celý rok.

Autor: Martin Buchta

Máte zkušenosti se zahradními solárními svítidly? Jakým způsobem pečujete o svůj živý plot? Podělte se s námi v diskuzi o své zkušenosti.

Hodnocení: +32 Hodnotilo uživatelů: 54 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Jožo Koumes 29.04.2013 22:52:03

    Bambusem ani solárkami moc zahradu neosvítíš, teda mimo nějakou grilovačku nebo party. Lepší je si koupit nějaké pořádné lampy, pokud teda chci na zahradě svítit a ne jen blikat a zhasínat. Dobrý článek o tom máš na esvit.cz, doporučuju přečíst. Stejně tak i u Ptáka Loskutáka o tom byl jeden díl. Těch druhů zahradních blikadel i svítidel je tuna, tak je lepší se tím trochu prohrabat.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Radek S. 13.04.2013 17:45:17

    Osvětlení na zahradu podle mne každá příležitost chce trochu jiné. Solární \"lampy\" jsou klasika, rozhodně, ale na zahradní party mají svoje kouzlo i bambusové \"pochodně\". A někde jsem viděl i osvětlení přímo takovém tom prťavém zahradním jezírku - to asi solární nebylo, že?

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Pořiďte si solární svítidla a nebudete se v noci na zahradě bát