Při výměně oken nezapomínejte na parapety!

Při výměně oken nezapomínejte na parapety!
02.10.2014 11:50

Pokud stavíte nový dům nebo rekonstruujete byt, určitě přemýšlíte nad novými okny. Kolem toho vyvstane několik důležitých otázek a vy všeho máte plnou hlavu. Rozhodně byste ale neměli zapomenout na parapety. Venkovní i vnitřní parapety mají důležité funkce a nejsou jen na okrasu. Řekneme vám vše důležité a poradíme s výběrem.

Obvykle při pohledu na parapet spatříme květiny, svíčky nebo další různé dekorace. Člověk by si tedy mohl myslet, že má parapet pouze dekorativní funkci nebo maximálně může posloužit jako dobré místo pro odkládání věcí. Omyl! Parapet není u okna z důvodů, abyste měli kam odkládat knížky a stavět květináče, ale zatěsňuje vyplňuje mezeru mezi oknem a špaletou. Venkovní parapet navíc zabraňuje zatékání vody do fasády.

Jak vybrat parapet?

V první řadě si musíte ujasnit, jaký parapet vybíráte. Je rozdíl, jestli si chcete pořídit venkovní nebo vnitřní. Pokud už máte jasno v této otázce, zaměřte se na další body:

  • 1. vyberte správný materiál
  • 2. zvolte šířku parapetu
  • 3. vyberte si barvu/dekor
  • 4. zadejte délku parapetu

Venkovní parapet

Při výběru materiálu venkovního parapetu máte obvykle dvě základní možnosti. Hliníkové okenní parapety, které jsou velmi snadno udržovatelné a dlouho vydrží. Hodí se jak k plastovým oknům, tak dřevěným. Druhou variantou jsou pozinkované okenní parapety, které mají vysokou odolnost a jsou polepeny ochrannou fólií, která zabraňuje poškození. Důležité je zaměření parapetu. Nejjednodušší je, když si parapet zaměří ten, kdo ho bude instalovat.

Vnitřní parapet

vnitřních parapetů máte zpravidla na výběr hned z několika materiálů. Nejčastěji používaným je plast. Tento materiál má vysokou mechanickou odolnost, dlouhou životnost a je cenově dostupný. Navíc máte na výběr z široké škály barev a povrchů, které jsou dostupné díky lepené fólii na plastovém materiálu. Další variantou jsou dřevotřískové parapety s fólií, dřevěné nebo kamenné parapety, které jsou originální, zajímavé na pohled a dobře dokreslí váš interiér.

Důležitá je péče

Po osazení nových parapetů dbejte na jejich údržbu. Parapety v exteriéru stačí přetřít vlhkým hadříkem a kontrolovat, jestli nejsou na kovovém povrchu praskliny v barvě. Pokud byste nějaké objevili, parapet zbavte původní barvy a znovu ho natřete, předejte tak korozi.

U parapetů v interiéru je péče stejně snadná. Stačí použít vodoumýdlovým saponátem a lehce přetřít. Větší péči byste měli věnovat dřevěným parapetům, na kterých by neměla stát voda.

Hodnocení: -2 Hodnotilo uživatelů: 54 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Při výměně oken nezapomínejte na parapety!