Připravte se na topnou sezonu již dnes!

Připravte se na topnou sezonu již dnes!
03.07.2013 13:47

Přemýšlíte o krbu jako o hlavním zdroji tepla? Na chatě nebo na chalupě je to v dnešní době běžná věc, v novostavbách a domech s ústředním topením to ale tak obvyklé není a lidé volí krb spíše jako doplňkové topidlo. Není ale škoda nevyužít teplo, kterého je na jednu místnost víc než dost?

Jak využít teplo z kamen nebo krbu

Řada z vás má pravděpodobně zkušenosti s tím, že je v místnosti s krbem či krbovými kamny po zatopení pořádné vedro. A tak se za chvíli začne větrat a otevírat do dalších pokojů, aby se teplo rozprostřelo. Někteří také cirkulují vzduch záměrně, aby pomohli vytopit i další místnosti a ušetřili tak například na vytápění plynovým kotlem. Tenhle způsob topení je však značně neefektivní! Teplo se dostává do dalších místností jen velmi pomalu a zároveň se vzduch zase rychle ochlazuje. To krbová vložka s výměníkem vám poslouží mnohem lépe!

O co se jedná? Krbová kamna nebo krbová vložka zajistí ohřev vody ve vestavěném nebo externím výměníku a odtud čerpadlem žene vodu až do vašeho topného systému po celém domě. Jak elegantní! Co se týče dalších prvků, kamen či krb vám doporučujeme vybírat včetně pojistného ventilu. Ten zajistí, že se voda ve výměníku nepřehřívá, ale není ani podchlazená. Příliš teplou vodu odpustí do kanalizace a doplní o novou z vodovodního řadu a příliš chladnou vodu do výměníku vůbec nepustí. Díky tomu zabrání korozi výměníku a nadměrnému usazování sazí a dehtu

Krbová vložka s výměníkem

S výběrem vhodných kamen či krbové vložky s teplovodním výměníkem vám poradí v eshopu společnosti Krby-kamna-eshop.cz s.r.o. K dispozici vám je online technická podpora!

Přehřátí vody a nárůstu tlaku ve výměníku zabrání také ochlazovací smyčka. A neméně důležitý doplněk vložky či kamen je také otevřený terciální vzduch, který zabraňuje hromadění plynů ve spalovací komoře. A jako poslední prvek zmíníme technologii oplachu skla, která u většiny kamen
udržuje znečištění skla na minimální úrovni. Jedná se vlastně o podobný systém jako samočištění skla u trouby. Prouděním studeného vzduchu podél skla se vytváří jakási vzduchová stěna, která smývá dehet usazující se na skle.

Krbová kamna s výměníkem

Při nákupu kamen nezapomeňte ani na krbové nářadí

Co si budeme povídat, nejen efektivní vytápění a správný výkon krbu či kamen je důležitý. Kromě toho nás zajímá také design a doplňky ke krbu. Při pořizování zdroje tepla se tedy vybavte také košem na dřevo v proutěném nebo kovaném provedení a nepřehlédněte ani krbové nářadív podobě lopatky, smetáčku nebo pohrabáče. Skvělým pomocníkem je také vysavač popela, který vás ochrání před každodenním vymetáním vložky, prášením do okolí, a tudíž i utíráním prachu po celé místnosti. Vysavač popela udělá každé hospodyňce radost, stejně jako úžasná romantická atmosféra, praskající dřevo a tlumené světlo ohně.


Pořídili jste si kamna či krb s teplovodním výměníkem? Napište nám v diskusi pod článkem své zkušenosti!

Hodnocení: +45 Hodnotilo uživatelů: 55 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Roman 18.03.2014 22:12:12

    Super topení, krbová vložka s výměníkem v mnoha domácnostech nahradila plynový kotel. U nás proběhla rekonstrukce topení také. Krbová vložka se napojila na původní rozvody, vyměnili se radiátory za Radik Klasik a plynový kotel zůstal v systému jako sekundární zdroj. Plynem už se topí, jen když nejsme doma a v noci. Úspora je značná, investice se nám brzy vrátí.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 1 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Připravte se na topnou sezonu již dnes!