Připravte svou zahradu na jaro

Připravte svou zahradu na jaro
24.02.2014 15:29

Zdá se, že zima se s námi definitivně loučí a přichází (možná trochu předčasně) jaro. Únor a březen by měl být proto ve znamení úprav našich pozemků a zahrad, abychom se na nich celé léto až do pozdního podzimu cítili perfektně. Co to všechno obnáší? V prvé řadě trochu toho úklidu, oprav, osázení nových květin, a pro někoho také vybudování terasy či jiného zahradního posezení.

Jarní generální úklid a opravy

Každé jaro by mělo být ve znamení úklidu po zimě. To znamená odstranit chvojí z rostlin, ořezat polámané větve stromů, zamést zbylé spadané listí, nebo opravit pletivo na plot. Čím důkladněji se pustíte do této údržby, tím více si budete moci vychutnat celoroční pobyt na zahradě.

Máte na své zahradě starý plot? Vyměňte ho za nové pletivo, které je levné a zcela bezúdržbové.

Některé opravy a rekonstrukce byste také neměli provádět příliš ledabyle, ale pořádně, aby vydržely další léta. Tak například oprava plotu. Máte-li starší pletivový plot, jistě víte, že je potřeba jeho neustálá údržba. Výhodněji vás ale vyjde, pokud si pořídíte plot nový, moderní – třeba poplastovaný, o který se nebudete muset starat po další desítky let. Tak co vy na to?

Pořiďte si nové pletivo na plot

Pastva pro oči a všechny smysly

Dále, dříve než se začnete věnovat okrasné výsadbě, je třeba opečovat trávník. Hned brzy z jara ho provzdušněte tzv. rekutátorem. Rekutátor si určitě nemusíte kupovat, ani se to nevyplatí. Spíš zajděte do blízké půjčovny a za pár stovek si ho pronajměte třeba na celý víkend. Jakmile s ním trávník revitalizujete, uvidíte, jak se mu bude celé léto dařit. Po jeho provzdušnění však doporučujeme trávník ještě pohnojit (abyste se zbavili zimních plísní a podpořili růst trávy). A zhruba po 14 dnech po hnojení můžete také dosít volné plochy.

Jakmile si připravíte trávník, můžete se pustit do nové výsadby. Tu starou doplňte o barevné letničky, aby vás pohled na vaši zahradu těšil každý den. Letničky by se měly sázet až po 3 zmrzlých, neboli po 14. květnu, ale když nám to jaro letos tolik přeje, pusťte se do toho klidně dřív. A do té doby se těšte alespoň z rozkvetlých ovocných stromů nebo růží.

Plánujete nové posezení? Postavte si pergolu

Pěkná dřevěná pergola byla, je a bude stále nejoblíbenějším zahradním posezením. Pokud ji tedy toužíte mít i vy, pusťte se do její stavby svépomocí. Není to zase tak složité. Budete k tomu potřebovat 4 dřevěné nosníky a 4 spojovací trámy, latě na střechu, kotevní patky s dlouhými vruty, prkna nebo palubky, stavební hřebíky a střešní krytinu – například bobrovku. A připravte si také vodováhu (ideálně hadicovku), pásmo, kladivo a budete-li umisťovat patky do betonového základu, tak štěrk, písek a cement. Toť víceméně vše.

Nejprve vybetonujte čtyři patky a ještě než beton zatvrdne, zasuňte do něho kotevní patky na dřevěné nohy pergoly. Aby byly všechny patky v rovině, použijte hadicovou vodováhu. Následně umístěte nosníky, poté spojovací trámy a ty nakonec pobijte latěmi, na které přijdou střešní palubky a krytina. Je to jen zjednodušený návod, ale šikovný kutil si s ním jistě poradí a vytvoří pergolu na svou zahradu snů. Tak hurá do práce, jaro nepočká!

Připravte zahradu na jaro


A jak se připravujete na jaro vy? Popište nám do diskuse pod článkem svůj každoroční jarní "maraton", při kterém připravujete svou zahradu, aby pro vás byla dokonalou oázou odpočinku a odreagování.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 46 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře jirka 17.02.2015 12:08:58

    Vše pro kutily na jednom místě: http://www.hyperzbozi.cz/dum-dilna-a-zahrada

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 4 Hodnotilo uživatelů: 6 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Připravte svou zahradu na jaro