Proč si vybrat podlahové vytápění pro rodinný dům

Proč si vybrat podlahové vytápění pro rodinný dům
09.07.2012 12:12

Chystáte se stavět rodinný dům nebo rekonstruovat starší bydlení? Vybrat topení je veliká zodpovědnost. Nabídka vytápění pro rodinné domy je dnes velmi široká, a tak je těžké se v ní orientovat. Většina z vás ale bude chtít, aby vytápění bylo co nejekonomičtější. Zkuste podlahové vytápění, díky kterému ušetříte náklady za provoz domu.

Jakým palivem vytápět?

Možností je celkem hodně. Některé jsou náročnější na energii a některé zase méně. Zde jsme pro vás připravili přehled paliv pro vytápění rodinných domů:

  • Elektřina - vytápění pomocí elektřiny patří při jejích dnešních cenách k nejdražším. Zapomeňte tedy na elektrické přímotopy a raději si pořiďte tepelné čerpadlo s nízkým příkonem elektřiny nebo podlahové teplovodní topení.
  • Zemní plyn - má řadu výhod, jednou z nich je například snadné ovládání a možnost autoregulace. Jeho cena se ale také neustále zvyšuje.
  • Palivové dřevo - patří mezi nejlevnější způsob vytápění dnešní doby. Krb či krbová kamna vás okouzlí otevřeným ohněm a použijete-li i horkovzdušné rozvodyvytopíte celý dům. Tady ale platí, že bez práce nejsou koláče.
  • Fosilní paliva - kvůli ekologii dnes ustupuje vytápění hnědým a černým uhlím. Dnešní moderní kotle jsou ale šetrnější k přírodě a také nevyžadují tak častou obsluhu. Spalování v nich je také vysoce účinné.
  • Obnovitelné zdroje energie - dnes je velmi moderní využívat k vytápění solární energii či tepelné čerpadlo. Pořizovací cena se někomu může zdát vysoká, ale v budoucnosti se vám tato investice mnohonásobně vrátí. Do svého domečku si můžete nechat namontovat například teplovodní podlahové vytápění.

Vše, co jste chtěli vědět o podlahovém vytápění

Podlahové vytápění pro rodinný dům

Uvažujete o namontování podlahového topení do rodinného domu? Shrnuli jsme informace, které vám pomohou se rozhodnout.

Díky tomuto topení budete moci chodit doma bez bačkor i v zimních měsících. Podlahové vytápění přivítají také rodiny s malými dětmi - ty si bez obav můžou hrát a dovádět na zemi a vy se nebudete bát, že nastydnou.

Čím topíte u podlahového vytápění?

Pro vytápění můžete použít kondenzačního plynového kotlesolárních panelů nebo tepelných čerpadel. Tyto zdroje jsou napojeny na akumulační nádrže a ty pak slouží jako centrální zásobníky tepla. Když budete chtít vyměnit například stávající plynový kotel za teplovodní čerpadlo, nemusíte se bát - podlahové topení můžete v klidu napojit na jiný zdroj tepla.

Náklady na vytápění rodinného domu

Jak s podlahovým vytápěním spoříte?

Systémové desky k podlahovému topení jsou namontovány pod podlahou. Sami si určíte povrch, pod kterým desky budou nainstalované. Desky rovnoměrně vytápí celou místnost. Už samotným použitím tepelného čerpadla, plynového kotle nebo solárních desek šetříte. S podlahovým vytápěním máte ale ještě něco navíc. Je všeobecně známo, že nejdůležitější je mít nohy v teple - pokud tedy budete mít zahřátá chodidla, nemusíte už místnost tolik vytápět a zase šetříte!

Výhody topení v podlaze, které vás přesvědčí

  • Ušetříte 12 % tepelné energie.
  • Vysoká účinnost podlahového topení jde ruku v ruce s lepším vnímáním tepla. Místnosti budete vyhřívat průměrně o 2 oC méně než doposud.
  • Snadná regulace tepla - regulační přístroje dokážou udržovat v každé místnosti jinou teplotu. Dejte sbohem zbytečně vyhřáté ložnici!
  • Topení je vhodné pro všechny podlahové krytiny - nikdo vám nic nediktuje.
  • Bude se vám dýchat lépe - topení nevíří prach!
  • Vytápění probíhá rovnoměrně a teplý vzduch se tak nehromadí u stropu.
  • Spolehlivě vytopí jak malé, tak velké prostory. Můžete si jej pořídit klidně i do firmy.

Máte zkušenosti s podlahovým vytápěním rodinného domu? Podělte se o ně s námi.

Autor: Martina Spěváková

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 47 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Proč si vybrat podlahové vytápění pro rodinný dům