Pusťte si domů přírodní materiály

Pusťte si domů přírodní materiály
11.12.2013 09:37

Pomocí přírodních materiálů proměníte svůj dům či byt na hřejivé místo. Dřevo je estetické, příjemné a při správné údržbě vám bude sloužit dlouhá léta. Ať už si pořídíte podlahu z masivního dřeva, dřevěná okna či dveře, dřevo bude vaším spolehlivým společníkem v domácnosti po dlouhou dobu.

Při rozhlédnutí se po nabídce oken, dveří a nábytku zjistíte, že je široká a pestrá. Stejně tak se dávno změnil design veškerého nábytku. Ještě zhruba před dvaceti lety měl užitek přednost před vzhledem a důsledkem toho byly obří obývací stěny zabírající polovinu pokoje. Známé zelenožluté linoleum, zakrývající holý beton, přežilo do dnešní doby a nalezneme jej v mnoha nerekonstruovaných bytech. Krása šla stranou a bytové vybavení bylo u všech stejné a robustní. Dnes je situace jiná, pořídit můžete krásné vzdušné obývací stěny, rozmanité dezény a různé druhy dřeva. Sami rozhodněte, jaký si vyberete druh nábytku a vybavení, zda to budou neotřelé kousky přímo z architektovy dílny, nebo sériově vyráběné skříňky, které seženeme v široké paletě odstínů a barev.

Hezky od podlahy

Pokud se rozmýšlíte, jaký druh podlahy si vybrat, určitě objevíte spoustu variant. Můžete pořídit linoleum v designu dřeva, dřevo v designu linolea a další podlahy, jako PVC a korek. Podlahy z lamina a korku ale nevydrží větší zátěž dlouhodobě a jejich poškození se dá těžko napravit. V případě, že sháníte podlahu na celý život, lukrativním řešením by mohla být podlaha z masivního dřeva. Oproti vyšší investici při pořízení nabízí dřevěná podlaha několikanásobně delší životnost, než jiné materiály.

Dřevo pořídíte na celý život

Při pořizování dřevěné podlahy můžete vybírat od pružnějších smrkových prken, až po tvrdé a stálé dubové podlahy. Vyrábějí se v mnoha variantách jednotlivých dřev, od hladkých, až po rustikální s množstvím suků a s větší barevností. Už zpočátku se rozhodněte pro materiál vhodný do prostředí, kam podlahu chcete pokládat. S ohledem na to vyberte vhodné dřevo, například pružnější a lehčí smrk je vhodnější do ložnice a méně zatěžovaných místností. Dub, který vydrží po celá desetiletí, lze instalovat například do obývacího pokoje, ve kterém trávíme více času a je tedy zatěžovanější. Při správném zacházení vás podlaha odmění vysokou životností a okouzlí vás svou přírodní krásou

Vlhkost v místnostech, kde je instalována dřevěná podlaha, by se měla pohybovat mezi 50-65% a měla by být pravidelně kontrolována. Při špatné vlhkosti by mohlo dojít k prasklinám ve dřevě, či k jeho bobtnání.

Bezpečný vchod do vašeho domu

Při výběru vchodových dveří se vyplatí investovat do kvality. Ani v tomto případě se nemusíte odvracet od přírodních materiálů. Zjistíte, že i dřevěné vchodové dveře mohou být bezpečné, designově krásné a ušetří vám zbytečné výdaje za topení. Bezpečnostní dveře vám odborník zhotoví na zakázku přesně podle vašeho přání a možností. I zde můžete vybírat z několika možností vzhledu, výrobci nabízejí dveře se sklem i beze skla a v různých odstínech dřeva. Pokud vám na srdci leží bezpečí vašeho domova, nemusíte se bát, že by dřevo bylo oproti jiným materiálům používaným na zhotovení vchodových dveří méně bezpečné. Kvalifikované firmy vám nabídnou hned několik variant zabezpečení vašeho domu. Od robustního kvalitního zámku až po bezpečnostní kování do prosklených částí dveří.


Jaký materiál máte ve své domácnosti nejraději? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Pusťte si domů přírodní materiály