Renovace dřevěné podlahy se vám vyplatí

Renovace dřevěné podlahy se vám vyplatí
06.12.2013 08:24

Máte doma dřevěnou podlahu, jejíž prkna už něco pamatují? Potom se jí tak lehce nevzdávejte. Dřevěná podlaha vytvoří z vašeho bytu útulný domov s jedinečnou atmosférou. A pokud si myslíte, že potřebuje nový kabát, renovujte ji. Poradíme vám, jak na to.

Ještě před samotnou renovací dřevěné podlahy zvažte, zda se chcete do práce opravdu pouštět sami, nebo zda zvolíte práci profesionálů. Renovace podlahy od odborníka nebo firmy vás bude stát zhruba 500 Kč/m2. S další opravou počítejte asi tak za 50 let.

Stará podlaha bude po renovaci jako nová

Základními úkony při renovaci je přebroušení dřevěných prken na podlahu, případné vytmelení spár a jejich nalakování nebo navoskování.  Pro práci volíme vždy jen kvalitní osvědčené přípravky. Nejlepší jsou ty, které doporučí sám výrobce podlahy. Opravdu rozsáhlá rekonstrukce potom může obsahovat celkové rozebrání podlahy, vyrovnání podkladu a nanesení izolačních vrstev. Tento postup je ale složitější a časově náročnější.

Dřevěná podlaha bude dominantou interiéru.

Broušení - první krok k nové podlaze

Kdy je čas podlahu přebrousit? Někomu se zdá sešlá již po pár letech, někdo je s ní spokojený klidně 50 let. Pokud ale na podlaze začínají být vidět vyšlapané cestičky, je čas na broušení. U lakovaných podlah většinou stačí obrousit starý lak, dřevo pod ním bývá nepoškozené. V ostatních případech zbruste maximálně 1 mm povrchu. Pokud povrch zbrousíte příliš, riskujete deformaci celé podlahy. Dřevěná prkna lze v průběhu let brousit několikrát, nášlapná vrstva by ale měla mít sílu minimálně 6 mm. Pokud nemáte brusku na dřevo, půjčte si ji v půjčovně nářadí. Dokupte si také kvalitní brousící kotouče, díky kterým vám půjde práce od ruky.

V případě, že se vlivem sesychání vytvořili v dřevěné podlaze trhliny a spáry, vytmelte je pružným tmelem. Spáry širší než 3 mm vyšpánujte - vyfrézujte minimálně 5 mm drážku a vložte do ní hoblovanou laťku širší o 1 mm.

Olejovat nebo lakovat?

V případě, že máte v interiéru lesklý lakovaný nábytek, měla by být i podlaha lesklá. Lak zvýrazňuje kresbu a barvu dřeva a snadno se udržuje. Problém ale nastává, když chcete opravit například škrábanec na podlaze. Nelze opravovat pouze lokálně, ale celoplošně. Po nově nalakované podlaze byste se neměli pohybovat alespoň 10 dní.

Podlahu také můžete ošetřit olejem na přírodní bázi, který se vsákne do dřeva a funguje jako impregnace. Jeho výhodou je snadná aplikace a možnost lokální opravu, kterou bez problémů sami zvládnete. Když podlahu opravíte večer, ráno po ní můžete bez problémů chodit.


Máte zkušenosti s renovací dřevěné podlahy? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 82 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Petra 05.08.2014 13:35:50

    Není nad to půjčit si brusku na parkety, ty obrousit a nalakovat. Udělali jsme to tak v obýváku, minimální investice a podlaha je jako nová.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře kuba 23.04.2014 15:15:38

    Dobrý den. Já mám zkušenost takovou, že jsem si přečetl několik článků o broušení parket (např. http://www.empiri.cz/brouseni-parket/) ale i po konzultaci na základě fotografií podlahy o kterou se jednalo jsem přeci jen zvolil odbornou firmu a individuálně se do renovace nepouštěl.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Renovace dřevěné podlahy se vám vyplatí