Revitalizujte svou podlahu včas!

Revitalizujte svou podlahu včas!
02.11.2012 10:59

Má už podlaha ve vašem bytě něco za sebou? Pokud bydlíte ve starší zástavbě, je téměř stoprocentní, že podlaha není dobře zaizolovaná. A proč byste se měli omezovat, chodit doma v tlustých ponožkách a bačkorách? Zrekonstruujte si podlahu a pochlubte se s ní svým přátelům, budete se těšit z dobře odvedené práce - poradíme vám totižjak na to!

Konečně jste se odhodlali pustit se do rekonstrukce staré podlahy - co je ale potřeba udělat nejdříve? Pokud na stávající podlaze máte například koberec, nadobro ho odstraňte, zašlé vrzající parkety rozeberte, a můžete se pustit do práce!

Plovoucí podlaha

"Nesuď knihu podle obalu" - lze říci i o podlaze

Rekonstrukce podlahy není jenom o tom, vyměnit koberec za parkety nebo lino. Podlaha má totiž několik vrstev, které jsou ještě důležitější, než samotná nášlapná. To, že má soused krásnou podlahu, neznamená, že je funkční.

Při rekonstrukci podlah se zaměřte na:

  • Zvukovou izolaci - pokud bydlíte ve dvoupodlažním domě, určitě nechcete v přízemí slyšet každý krok. Mezi nášlapnou vrstvu a zbytek podlahy se umístí pružná podložka, která eliminuje otřesy způsobené chůzí.
  • Tepelnou izolaci - zamezíte kondenzaci vodních par v podlaze. Nedochází tedy ke vzniku vlhkosti a plísní. Podlaha také není tak studená.
  • Podkladovou část - důležitá je kvalitní penetrace betonu, která plochu zpevní a funguje také jako hydroizolace.

Rekonstrukce podlahy

Jak upravit betonový podklad

Právě podklad určuje životnost celé podlahy - beton musí být suchý, pevný, rovný a bez trhlin.

Je sice pěkné, že už máte představu o podlahové krytině, která bude zdobit váš byt (možná ji už máte i koupenou), ale to nejdůležitější vás teprve čeká. A to zarovnat stávající starou podlahuzaspárovat praskliny a kompletně připravit na položení nové krytiny.

V první řadě se ujistěte, že na betonu nezůstaly žádné zbytky po předchozí krytině - například lepidlo nebo asfalt. Tyto části odsekáme nebo pečlivě oškrabáme, vydrolené kousky betou vysajeme, zameteme. Vodováhu do ruky a jde se měřit! Pokud jste při měřené přišli na trhliny hlubšínež 5 mm, je nutné je zaspárovat, aby vám nezatékala nivelační hmota a beton se neustále nedrolil.

Objevené trhliny vyčistímeprořízneme do hloubky minimálně 2 cm a zalijeme je směsí pryskyřice.

Kondenzační odvlhčovač vzduchuVytvořit tzv. adhezní můstek (zajišťuje pevnost a přilnavost vyrovnávací vrstvy) vám pomůže správně vybraný nátěr podlahMáte doma vysoušeč vzduchu? Použijte ho jako vysoušeč zdiva, díky kterému bude nátěr schnout rychleji!

Teď už zbývá jenom položit podlahovou krytinu a máte hotovo!

Autor: Martina Spěváková

Máte zkušenosti s rekonstrukcí podlahy? Napište nám své tipy do diskuze!

Hodnocení: -2 Hodnotilo uživatelů: 64 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Revitalizujte svou podlahu včas!