Rozvíjejte motoriku svých dětí. Pomůže správné vybavení pokoje i vaše zahrada

Rozvíjejte motoriku svých dětí. Pomůže správné vybavení pokoje i vaše zahrada
14.07.2014 12:16

Dětská motorika by se měla rozvíjet od chvíle, kdy si začne dítě hrát. K tomu by měly pomáhat kreativní hračky a pomůcky. Co ale dítěti pořídit a jak mu pomoci s ovládáním vlastního těla? Rozvíjet motoriku můžete se speciálními pomůckami i při běžných činnostech a hrách.

Motorika malých dětí by měla být správně rozvíjena a podporována, hlavně ze strany rodičů. Důležité je to hlavně proto, aby dítě co nejdříve zvládlo ovládat své tělo a nervovou soustavu. Pohybové schopnosti malých dětí se vzájemně ovlivňují s řečí. Pokud je tedy motorická činnost u dítěte vhodně podporována, dostaví se ve správném čase také i vývoj mluvení.

Při nedostatečném rozvoji motoriky nastává naopak zpožděný vývoj nervové soustavy. Vést to může k neobratnosti, a opožděnému vývoji řeči.  Proto je důležité podporovat zdravý vývoj hrubé i jemné motoriky našich dětí. K tomu vám pomohou běžné denní činnosti i výběr správných hraček pro vašeho potomka.

Nechte děti pomáhat s činnostmi v domácnosti

Jak zařídit dům, aby dostatečně dítě podporoval ve vývoji?

V první řadě je dobré zajistit dítěti vhodné podmínky pro jeho rozvoj. To se týká i vybavení jeho pokojíčku, kde by neměly chybět správné hračky jako dětské stolky a židličky, které pomohou dítěti nejen s motorikou, ale i s rozvojem fantazie a stolováním. Může si zde malovat, svačit nebo hrát deskové hry pro nejmenší.

Na zahradě přizpůsobte vybavení tak, aby mohlo dítě co nejvíce pomáhat při běžných pracích. Pořiďte mu například dětské hrábě, lopatku nebo konev, aby mohlo pomáhat při zalévání nebo zahrabávání hlíny. Mezi stále oblíbené dětské hry patří písek. Pomocí báboviček a hrabání může zjišťovat, co dokážou jeho ruce vytvořit. Pískoviště však ochraňte vhodným krytem, aby na něj nemohly kočky nebo kuny. Zajistíte tak hygienu písku.

Pomohou hračky i běžné činnosti

Pomáhání v domácnosti pomůže dětem k rozvojiDítě můžete zapojit do běžných činností v domácnosti, jako příprava jídla nebo péče o zahradu. Bude se cítit důležité a zároveň bude rozvíjena jeho motorika a mozková činnost. Velice důležitý je také výběr správných hraček. Mohou to být nejrůznější hračky s otvory, do kterých lze zasadit jen správný tvar, kostičky všeho druhu nebo dřevěné puzzle.

Nejvíce však prospěje dítěti, když jej budete učit samostatnosti. Nechte jej roztírat krém, věšet s vámi prádlo nebo si dávat na kartáček zubní pastu. Všechny tyto činnosti jistě po troše cviku zvládne. Přispěje to navíc k jeho rozvoji sebevědomí.

Rozvoj jemné i hrubé motoriky můžete podporovat různě

Pro vývoj hrubé motoriky, což jsou pohyby celého těla, včetně jeho ovládání a držení, jsou dobré nejrůznější hry. S dítětem je vhodné skákat, běhat, hrát panáka, skákat gumu nebo si hrát s míčem. Všechny tyto činnosti budou podporovat správný vývoj nervové soustavy a tím pádem i hrubou motoriku. Nezapomínejte však, že je důležité podporovat správný vývoj těla dítěte, například tím, že mu pořídíme správné boty. Doporučujeme například superfit boty české výroby, které poskytnou dětské klenbě správnou oporu i při skotačení a hrách.


Máte další tipy, jak pomáhat dětem s rozvojem motoriky? Podělte se o ně s námi v diskuzi!

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 86 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Rozvíjejte motoriku svých dětí. Pomůže správné vybavení pokoje i vaše zahrada