S novým bytem přichází na řadu generální úklid

S novým bytem přichází na řadu generální úklid
26.09.2012 13:00

Stěhujete se konečně do nového domu, bytu či pronájmu? Nemůžete se dočkat, až si budete plně užívat komfortu vašeho bydlení? Pro váš příjemný pocit z nového domova, nezapomínejte na generální úklid, který byste měli provést před nastěhováním všech vašich věcí. Jak by měl takový úklid vypadat, záleží na míře znečištění a typu vašeho bydlení. Po nastěhování provádějte zhruba jednou týdně menší, ale za to kvalitní úklid. Jen tak si udržíte čistý a zdravý domov.

Co obecně patří do generálního úklidu?

  • Čistící prostředky na skla.mytí oken, včetně okenních rámů, vyměna záclon a závěsů
  • čištění nebo praní žaluzií
  • úklid podlahových ploch
  • čištění sedacích souprav a jiného čalouněného nábytku
  • čištění koberců
  • mytí dveří a osvětlení
  • utření prachu z nábytku
  • vyleštění zrcadelskel na nábytku a dveřích
  • důkladný úklid koupelny, WC a kuchyně (ošetření povrchů spotřebičů včetně vnitřního čištění spotřebičů

Velký generální úklid by se měl provádět 2 x ročně.

Menší úklid provádějte pravidelně každý týden

Alespoň jednou týdně byste měli pravidelně provádět menší úklid. Do něho patří setření podlah, vyčištění koberců, utření prachu nebo úklid WC a koupelny (setření prachu na poličkách, umytí vany a umyvadla). Pro kvalitní úklid bez jediné chybičky je potřeba použít velmi účinné čistící prostředky. Díky nim jednou provždy vždy boj se špínou a nečistotou.


Čistící prostředek na nádobí. Čistící krém. Univerzální čistící prostředek.

Z čeho jsou složené čistící prostředky?

Čistící prostředek je chemická látka určená k čištění. Používají se smíchané s vodou a většinou obsahují tenzidy, které rozpouštějí mastnotu, abraziva odstraňující mechanicky nečistoty, oxidační činidla určené pro bělení a desinfekci nebo změkčovače vody. Některé prostředky navíc mají složky měnící pěnivost tenzidů pro stabilizaci pěny, nebo naopak k zabránění jejího vzniku. 

Univerzální čistící prostředky se hodí na jakýkoliv úklid.

Čistič WC.Výhodou je pořízení si univerzálních čistících prostředků, které použijete všude - od kuchyně, přes nábytek až po koupelnu. Samozřejmě také existují i jednotlivé čistící prostředky pro různý typ úklidu - mytí oken, nádobí nebo čištění vany. Dnešní čistící prostředky mají většinou i příjemnou květinovou či citrusovou vůni, díky které se vám bude zaručeně lépe uklízet.

Úklid se neobejde bez kvalitních pracích prostředků

Co je prací prostředek? Prací prostředek chemická látka s detergentními účinky, která se přidává do vody, aby mohla dobře vyprat prádlo. Mívá tradičně formu prášku nebo granulí. V dnešní době je také velice moderní tekutá forma pracích prášků. Prací prostředky můžete zakoupit v kartónových nádobách, plastových obalech, tekutou formu pak v plastových lahvích. V 90. letech 20. století se pak objevily dávkovací koule jako způsob propagace tekutých pracích prášků. Jejich popularitu způsobil argument, že když se dávkovací koule vloží přímo na prádlo, ztráty prostředku, jako tomu je vsypáním prášku do dávkovače, zcela vymizí.

V dnešní době jsou populární prací prostředky šetrné k životnímu prostředí.

Tekutý prací prostředek.Na našem trhu najdete prací prášky, které jsou určené jak pro bílé prádlo, tak i pro barevné a černé. Jejich speciální složení pomáhá uchovávat barvy jako nové. Univerzální prací prostředky jsou vhodné pro všechny druhy prádla, hodí se i na velmi jemné spodní prádlo. Spolu s pracím práškem nezapomeňte do pračky přidat také aviváž, která chrání vlákna oblečení. To je pak nádherně jemné na dotek. Jejich předností je také skvělá vůně, která vás bude doprovázet celý den.

Myslete i na osvěžovač vzduchu

Osvěžovač vzduchu.Po dokonalém úklidu použijte osvěžovač vzduchu. Osvěžovače vzduchu naplní váš dům svěží vůní a neutralizují zápach. Stačí si vybrat z nepřeberné nabídky vůní tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Osvěžovače vzduchu jsou nejčastěji ve formě rozprašovačů, který vám zajistí velkou rozptylnost vůně. Můžete si však pořídit i čiště přírodní vůni ve formě vonných tyčinek, papírků a hlavně éterických olejů. Rozpytlnost vůně ale není ideální, proto jsou do větších místností lepší osvěžovače chemické.

Autor: Simona Stará

Máte další tipy, jak zvládnout úklid? Napište nám do diskuse!

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře luckA VANČUROVÁ 20.11.2016 16:30:57

    mam rada úklid

    reagovat nahlásit | Hodnocení: -2 Hodnotilo uživatelů: 4 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » S novým bytem přichází na řadu generální úklid