Společné prostory v domě – co všechno do nich patří a jaké máme povinnosti

Společné prostory v domě – co všechno do nich patří a jaké máme povinnosti
14.11.2014 13:25

Soužití v bytovém či panelovém domě je někdy nelehkou úlohou. Snad každý bytař zažil situaci, jako by vypadla z filmu Zítra to roztočíme, drahoušku…! Sousedi se hádají zejména o úklid společných prostor domu a často se nemohou dohodnout, kdo je zrovna na řadě s vytíráním schodů. Ale pozor, do úklidu vás nesmí nikdo nutit, ani ho na vás vymáhat (je to dokonce protiprávní). Je tedy jen a jen na vás, zda chcete být se sousedy za dobře.

Do společných prostor bytových a panelových domů patří hlavně vchody, chodby, schodiště, kotelny, prádelny, kočárkárny, kolárny a sušárny. To jsou prostory, které nás jako obyvatele domu zajímají nejvíce. Patří do nich ale také rozvody elektřiny, plynu, kanalizace, vzduchotechniky, antény nebo výtahy. Každý dům má svůj řád, který musí jeho obyvatelé dodržovat. Tento řád ale nesmí být v rozporu s občanským zákoníkem. Všeobecně ale platí, že ve společných prostorách nesmíme skladovat nebezpečné látky, hořlavé látky a musíme se chovat tak, aby nedošlo k šíření škodlivého hmyzu, k poškození nebo odcizení majetku.

Doporučujeme se však nespoléhat na svědomitost sousedů, kteří ne vždy zamknou, a zabezpečit si svůj majetek například řetězy nebo zámky navíc. Také byste měli zabezpečit okno do sklepa, aby do něho nebylo vidět – stačí použít například kus polystyrenu, dřevotřískovou desku nebo sádrokarton.

Ať už jste v nájmu nebo máte byt v OV, dodržujte domovní řád.

Sledujte změny v domovním řádu i občanském zákoníku

Změny v domovním řádu a různá ohlášení by měla být vždy zveřejněna na nástěnce nebo vývěsní tabuli právě ve společných prostorách domu. Ve svém vlastním zájmu byste měli sledovat také změny v občanském zákoníku. Shrnuli jsme pro vás ty nejdůležitější:

  • Bez předchozího souhlasu majitele si do bytu, ve kterém jste v nájmu, můžete vzít domácího mazlíčka. Nesmí ale ostatním nájemníkům způsobovat potíže nebo je obtěžovat.
  • Máte velký byt, ve kterém jste zbyl sám? I pronajímaný byt můžete nadále pronajmout dalším osobám (spolubydlícím) bez souhlasu majitele. V bytě ale musíte stále bydlet.
  • Majitel bytu může vypovědět smlouvu nájemci bez výpovědní lhůty, pokud nájemce hrubě porušuje domovní řád a neplní svoje povinnosti.
  • Majitel může požadovat kauci na byt až ve výši 6 nájmů (dříve 3 nájmů).

Jak je to s prostorem před domem, hlavně s chodníky

Spory o úklidu sněhu z chodníkůzajištění jejich bezpečné schůdnosti jsou téměř nekonečné. Kdo je tedy zodpovědný za chodníky před domem? Od roku 2009 to nejsou majitelé domů, nýbrž majitelé samotné komunikace, v tomto případě chodníku (nejčastěji to jsou obce). Mnohdy je ale rychlejší a bezpečnější, odstraní-li si majitelé/obyvatelé domů sníh sami.

Stejně jako o úklid sněhu na chodnících, stará se obec i o pořádek na veřejných prostranstvích. Sekání trávy, pravidelné vynášení venkovních odpadkových košů, hrabání listí a sběr odpadků je v kompetenci obce/města, potažmo technických služeb.

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 48 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Jaromíra Švecová 01.06.2023 05:00:21

    Počítá se do nájmu stejná cena za nebytové prostory /spol.chodba, prádelna,atd./ jako za bytové?

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Vladimír HAVRDA 21.10.2022 22:50:40

    V bytě došlo k uvolnění části vnitřní stropní omítky a jejímu pádu na podlahu. Je stropní omítka částí společných prostor a kdo by měl zajistit opravu? Děkuji za odpověď. Vladimír HAVRDA

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 8 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Milan Komers 24.08.2018 17:00:20

    V jistém domě v Teplicích, po stížnostech nájemníků na kuřáky, kteří obtěžují svým počínáním ostatní, protože kouří na balkónech a kouř vniká ostatním do bytů, rozhodli kouření na balkónech zakázat a to s odůvodněním, že bytové balkóny jsou společné prostory a proto, v jako takových, je kouření zakázáno. Spadají bytové balkóny skutečně pod společné prostory nebo je to pouhý výmysl a buzerace? Děkuji za odpověď a srdečně zdravím. Milan Komers, Teplice.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 4 Hodnotilo uživatelů: 12 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Jiří Kořínek 03.03.2015 16:35:20

    Kde jsi mužu uschovat v panelovém domě motorku.Děkuji

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 12 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Společné prostory v domě – co všechno do nich patří a jaké máme povinnosti