Spolehlivé systémy řešení střešních konstrukcí

Spolehlivé systémy řešení střešních konstrukcí
21.11.2014 10:37

Střecha je nejdůležitější částí každého domu. Poskytuje nám bezpečí a ochranu. Čím kvalitnější střešní konstrukci máme, tím delší je životnost domu a tím menší jsou náklady spojené s rekonstrukcí domu. Nabídneme vám hned několik možností, z jakých střešních konstrukcí můžete vybírat.

Pokud se budeme držet základních provedení střechy a nebudeme brát v úvahu nejrůznější atypická řešení, máte na výběr celkem z 3 typů dřevěných konstrukcí – vazníků, klasického krovu nebo rovné střechy.

Vazníkové konstrukce jsou čím dál oblíbenější

Pokud máte v plánu stavbu bungalovu neboli přízemního domku bez obytného podkroví, vazníková střešní konstrukce se vám rozhodně vyplatí. Z časových i finančních důvodů. Vazníková konstrukce může být dvojího druhu – klasická sbíjená hřebíky, nebo tzv. příhradové vazníky spojované styčníkovými deskami (kovová deska s trny) nebo jsou lepené, které se považují za modernější variantu. Kombinací obojího jsou plnostěnné vazníky – lepené a sbíjené.

Vazníková střešní konstrukce je pečlivě navrhovaná ve speciálním počítačovém programu, který navrhuje optimální řešení a dimenzování střešní konstrukce. A jaké jsou výhody vazníků? Především úspora dřeva, která se projeví na ceně celé konstrukce. Nejsou používány tak silné trámy jako u tradičního krovu, to ale neznamená, že má střecha nižší nosnost.

Kdo chce klasiku, pořídí si trámy

V případě stavby domu s obytným podkrovím je nejvhodnější tzv. krokevní krov. Jedná se o plnou vazbu bez vazby jalové, která funguje jako podpora a odlehčení krovu. Hlavním nosníkem krovu je vazník – silný trám z opracovaného dřeva, který nese ostatní prvky střešní konstrukce. Doporučené rozpětí krokevního krovu je 10 m (příhradové vazníky mají 30 m), správným dimenzováním lze ale tuto hodnotu o něco zvýšit.

Konstrukci krovu svěřte vždy jen zkušeným tesařům, kteří dodrží veškerá opatření a normy spojené se stavbou střechy. Součástí celé konstrukce je také montáž střešních oken, se kterými se musí počítat již při dimenzování střechy.

Krokevní krov

Plochá střecha, vyšší dívčí

Plochá střecha musí být přecizně zkonstruovaná.Nebojte se rovných střech. Už dávno nejsou to, co bývaly – nezatéká do nich a jsou spolehlivé. Střecha se skládá z jednotlivých vrstev: filigránové desky využívané pro konstrukci stropů, desek pěnového polystyrenu, extrudovaného polystyrenu, OSB desek, plechových profilů a izolační PVC fólie. Střecha musí být dostatečně vyspádovaná, aby na ní nestála voda a konstrukce tak zbytečně netrpěla. Vyspádování docílíte různými tloušťkami polystyrenu. Vždy je ale nudné řídit se projektovou dokumentací.

Hodnocení: +32 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Spolehlivé systémy řešení střešních konstrukcí