Spotřeba a podíl dřeva na stavbu montovaných domů

Spotřeba a podíl dřeva na stavbu montovaných domů
15.04.2015 13:44

Používání dřeva ve stavebnictví je velmi diskutovaným tématem. V posledních letech se dřevo jako surovina promítá především do stavby rodinných domů. Výhody montovaných domů (dřevostaveb) jsou nesporné – patří mezi ně především rychlá výstavba, technologická vyspělost a energetická úspornost.

Jsou dřevostavby opravdu ze dřeva? Z kolika procent se dřevo podílí na konstrukci celého domu? Je nutné si uvědomit, že montované domy, které lze postavit během 1 měsíce nebo dokonce 11 dní, jsou tzv. rámové dřevostavby. Nosnou konstrukci stěny tvoří hranoly z vysušeného smrkového dřeva opláštěné sádrovláknitou deskou, která zajišťuje, že je stěna stabilní a dřevo již nepracuje (jak můžeme vidět např. u srubů a roubenek).

Největší tuzemský výrobce dřevostaveb, společnost RD Rýmařov, využívá k výrobě nosných konstrukcí domácí smrkové dřevo z jesenických lesů. Dům je tvořen z 20 % ze dřeva.

Životnost dřevostaveb výrazně přesahuje 100 let.

Mezi první moderní dřevostavby na našem území patří okály, které se stavěly už před 45 lety. Od té doby samozřejmě technologie výrazně pokročily a dnes se tak můžeme setkat s naprosto odlišnými montovanými domy, které vám poskytují vysoký komfort bydlení.

LARGO 147

Dřevo v sobě ukrývá potenciál, který bychom měli naplno využít

Česká republika je 4. zemí v EU s největšími zásobami dřeva na 1 h. Ročně se přitom celkové zásoby dřeva zvyšují o neuvěřitelné 3 miliony m3. Je tedy velmi důležité rozvíjet dřevozpracující sektor. O to se stará organizace Dřevo pro život, první nadace svého druhu v České republice. Na propagaci dřeva ve stavebnictví, těžbě a zpracování dřeva se výrazně podílí také Moravskolezský dřevařský klastr neboli MSDK, jehož členem je i společnost RD Rýmařov. Přidaná hodnota dřeva zůstává doma a vy si tak můžete dovolit moderní komfortní dřevostavbu za přijatelnou cenu.

Smrkové dřevo v montovaných domech

  • LOCUS 119 CPatří mezi nejvyužívanější druh dřeva ve stavebnictví. Máme ho totiž velké zásoby, je snadno dostupnézpracovatelné a levné.
  • Mělo by se těžit v období od listopadu do března, kdy je nejkvalitnější. Dřevo má správnou vlhkost a není náchylné k zapařování a modrání.
  • Má i svou mystickou hodnotu. Využívá se například na stavbu májky, která symbolizuje sjednocení pozemských a nebeských sil.

Dřevostavby jsou také velmi ekologické. Nejedná se o drancování lesů. To, co dřevařské a stavební společnosti vytěží, vždy také nově vysázejí. Lesy se tak obnovují a omlazují. 

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 90 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Spotřeba a podíl dřeva na stavbu montovaných domů