Správně vybraný vrták vám usnadní námahu při rekonstrukci

Správně vybraný vrták vám usnadní námahu při rekonstrukci
04.09.2013 10:33

Přivrtáváte poličku, ale jde to ztuha? Nenadávejte na slabou vrtačku! Na vině může být nekvalitní nebo nevhodně zvolený vrták. Proč myslíte, že se vyrábějí speciální vrtáky do různých druhů materiálů. Při vrtání betonu si nikdy nevystačíte s vrtákem do dřeva. Jaký je tedy ten správný? Při volbě správného vrtáku byste se měli rozhodovat podle toho, jestli máte vrtačku s příklepem nebo bez příklepu. Pro vrtání do různých materiálů je také doporučen určitý počet otáček.

Vrtání dřeva bez problémů

Určitě to znáte - chcete do poličky vyvrtat díru, už se blížíte ke konci a polička se najednou nečekaně rozštípne. Nezbude vám nic jiného, než běžet do obchodu koupit novou, aby manželka nic nepoznala. Dřevo se řadí mezi měkký materiál, bude vám tedy stačit obyčejný vrták. Pokud ale chcete vyvrtat hlubší díru vrtákem na kov, drážky se zanesou pilinami, vrták se přehřeje a dřevo se pálí. Proto doporučujeme použít speciální vrták do dřeva, který má na své špičce břit. ten se zvrtá do hmoty a břity potom vrtají čistě. Drážky mají větší rozměr, a tak lépe odvádějí piliny a nezanáší se.

Nezaměňujte vrtáky do kovu, dřeva a betonu.

Je opravdu vrtání do betonu tak náročné?

Vrtáky do betonu můžete použít i pro vrtání cihel.

Amatérský kutil bere nohy na ramena, jakmile slyší "vrtání betonu". Teď přichází na řadu již zmíněné vidiáky. Vrtáky do betonu z tvrdokovu volte podle tvaru ostří. Pro vrtání s příklepem byste doma měli mít vrták s břitem do špičkybeton se tak lépe drtí. Na vrtání obkladů použijte vrták s jednostranně broušeným hrotem.

Kdo maže, ten jede aneb Vrtání do kovu

Sada vrtákůV železářství najdeme hned několik druhů vrtáků do kovu. Válcované, černé s jednoduchým hrotem se většinou řadí mezi nejlevnější a označují se HSS-R. Kvalitnější jsou potom HSS-G vrtáky do kovu, které mají samonaváděcí broušený hrot. Díky tomu snadno navrtáte i kulatou trubku. Vrtáky do kovu legované kobaltem se označují HSS-Co a řadí se do vyšší třídy vrtáků. Ty patří do rukou spíše profesionálům. Jsou velmi tvrdéale bohužel křehké, a tak je laik snadno zlomí, což by ho vzhledem k jejich ceně určitě nepotěšilo.

Při vrtání do kovu také nesmíte zapomenout pravidelně vrták promazávat. Nemusíte mít přímo olej ve spreji, stačí jakýkoliv olej. Výrazně tak prodloužíte životnost vrtáku a předejdete tak brzkému přehřívání vrtáku.

Hodnocení: +3 Hodnotilo uživatelů: 75 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Správně vybraný vrták vám usnadní námahu při rekonstrukci