Srovnání dřevostavby a zděného domu. Každý má svá pro a proti

Srovnání dřevostavby a zděného domu. Každý má svá pro a proti
20.05.2015 08:18

Probíráte se katalogy rodinných domů a stále nevíte, který je ten pravý pro vás a vaši rodinu? Bungalov, patrový, nebo dům s podkrovím? Základem ale je vybrat si stavební materiál. Všude se můžete dočíst o výhodách dřevostaveb, úskalích zděných domů a naopak. Spory a vyzdvihování té či oné stavby se budou vést neustále. Každý si ale pochopitelně hájí svoje bydlení a často není ochoten přiznat, že jeho dům není bezchybný. Přinášíme vám objektivní názor.

Vsázíme na tradici

Ačkoliv se může zdát, že jsou dřevostavby záležitostí moderní doby, není tomu tak. Dřevěné domy se na našem území stavěly odedávna. V době vlády Marie Terezie však byly vydány patenty, které kvůli požárům stavbu domů ze dřeva zakazovaly. Další ránu utrpěly dřevostavby s příchodem železobetonové kultury. Dnešní moderní montované domy se ale nedají srovnávat s těmi před 40 lety neboli okály. Bydlení v nich je komfortnější a hlavně mnohem úspornější.

Základová deska je u obou typů domů stejná.

Bydlete nízkoenergeticky

Pokud uvažujete o novém domě, je téměř samozřejmé, že chcete, aby byl minimálně nízkoenergetický, ne-li dokonce pasivní. Energeticky úsporné mohou být také zděné novostavby, avšak stěny musí být izolované a při zachování stejných parametrů izolace je zděná stěna podstatně širší, což se samozřejmě projeví na menší obytné ploše domu. Montovaný dům má stěnu silnou pár centimetrů, ale přitom srovnatelné tepelně-izolační vlastnosti.

Rozdílné je také vytápění. U zděného domu trvá delší dobu, než dosáhnete požadované teploty v bytě, zdi totiž teplo pohlcují. Výhodou ale je, že i po vypnutí topení ze sebe vydávají naakumulované teplo. Stěny v dřevostavbě naopak nemají schopnost akumulace - dům se tedy velmi rychle vytopí, ale zase rychle vychladne. Vy ale stejně topíte jen tehdy, kdy opravdu potřebujete. A ve vaší nepřítomnosti řeší vytápění úsporné inteligentní systémy.

Mezi diskutovaná témata patří také požární odolnost dřevostaveb. Díky speciálnímu opláštění nepředstavují zvýšené riziko vzniku požáru a bezpečně zamezují šíření požáru v objektu.

Hrubá stavba montovaného domu je hotová během 2 dnů.

Největší výhoda dřevostavby? Rychlost výstavby

Kdo chce bydlet rychle a na nic nečekat, ať rozhodně zvolí dřevostavbu. Výstavba probíhá za sucha, takže je možné montovat i v zimě, a to dokonce do -15 °C. Zděné domy je nutné zazimovat již před příchodem prvních mrazů a v práci lze pokračovat až na jaře, čímž se stavba značně prodlouží. Zatímco hrubá stavba montovaného domu je hotová za 2 dny!

Hodnocení: +23 Hodnotilo uživatelů: 35 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Srovnání dřevostavby a zděného domu. Každý má svá pro a proti