Stavba dětského hřiště. Jak dodržet všechny normy a bezpečnost dětí?

Stavba dětského hřiště. Jak dodržet všechny normy a bezpečnost dětí?
07.07.2014 13:34

Stará dětská hřiště na sídlištích už dávno nevyhovují bezpečnostním normám a opatřením. Děti se mohou snadno poranit o zastaralé houpačky a skluzavky. Dětská hřiště na sídlištích jsou často na štíru s hygienou. Nejsou oplocená a bezohlední majitelé psů tam chodí venčit své domácí mazlíčky. Počet hřišť zoufale volajících po renovaci je alarmující. Oprava ale není tak jednoduchá, musí podléhat normám udávaným zákonem.

Modernizace, doplňování či budování nových dětských hřišť přispívá ke zvelebování sídlišť, měst i obcí. Díky ní také klesá počet zraněných dětí na hřišti a zvyšuje se hygiena. Děti i rodiče chodí raději na upravované a čisté hřiště, to ví přece každý. Odpovědnost za dětské hřiště má vždy jeho provozovatel, nejčastěji obec. Ručí za technický stav hřiště, který vyhovuje všem zákonem daným požadavkům.

Dětská hřiště mají mnohem větší význam, než si většina lidí myslí. Jedná se o prostředí, kde děti navazují své první sociálně-společenské vztahy a začleňují se do kolektivu. Toto prostředí by mělo být moderní a bezpečné. Dětské hřiště také vypovídá o kvalitě dané lokality. Neupravené okolí podněcuje k vandalismu. Investice do renovace dětského hřiště se tedy určitě vyplatí.

Modernizace dětského hřiště.

Stavba nového dětského hřiště - sledujte platnou legislativu

Normy o dětských hřištích spadají do působnosti zákona 22/1997 Sb. Tyto normy se týkají především bezpečnosti na hřištích, a proto by měly být bez výjimek dodržovány. Při nakupování vybavení hřiště buďte obezřetní a zboží odebírejte pouze od certifikovaného dodavatele. Dětské skluzavky, houpačky, kolotoče a další vybavení musí po technické stránce vyhovovat nařízení vlády a mít tzv. certifikát typu.

Normy pro dětská hřiště jsou platné od roku 2002. Starší hřiště, která v době schvalování vyhovovala tehdejším požadavkům, mohou být nadále užívána.

Dětské skluzavky nesmějí být zakončené v pískovišti.

Tipy pro bezpečné vybudování dětského hřiště:

  • Veškeré zařízení hřiště musí být bezpečně ukotveno a jeho základy nesmějí vyčnívat na povrch.
  • Prostor pádu za zařízení musí být z materiálu, který tlumí náraz.
  • Dodržujte stanovený odstup jednotlivých zařízení.
  • Dětská skluzavka nesmí být ukončena v pískovišti.
  • Písek v pískovišti musí mít předepsanou zrnitost.
  • Doporučujeme hřiště oplotit a zamezit tak vstupu zvířatům, které hřiště znečišťují výkaly. Použijte levné poplastované pletivo nebo plotové svařovací panely v dostatečné výšce.

Častým problémem dětských hřišť je kontaminace pískovišť zvířecími exkrementy. Pískoviště ale nepodléhá kontrole Státního zdravotnického úřadu. Ten pouze monitoruje půdu a zjišťuje, zda se v ní neobjevují toxické látky. Pískoviště jsou tak svěřena do rukou Krajských hygienických stanic.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 66 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Stavba dětského hřiště. Jak dodržet všechny normy a bezpečnost dětí?