Stavba základové desky krok za krokem

Stavba základové desky krok za krokem
22.01.2014 13:45

Pokud patříte mezi ty, kteří se pustí do stavby rodinného domu svépomocí, čeká vás první zatěžkávací zkouška už při stavbě základové desky. Jakou základovou desku postavíte, takový bude dům. Ze statického, technického i estetického hlediska.

Hned na začátku vás upozorníme, že pokud nemáte se stavbou základové desky žádné zkušenosti, svěřte ji raději odborné firmě. Abyste si byli jistí, že i práce od firmy bude opravdu kvalitně odvedená, sežeňte si ještě stavební dozor. Pokud si však věříte, chcete si svůj dům postavit opravdu od základů a v neposlední řadě se nebojíte práce, pusťte se do stavby sami.

KROK 1: Začínáte od nuly

Doslova. Je důležité, stanovit tzv. nulu - tedy výšku budoucí podlahy. Dům nesmí být utopený, protože byste při každém větším dešti měli problémy s vodou. Stejně tak se vyvarujte příliš vysokým základům. Nechcete přece být jako na větrné hůrce. Základy vašeho budoucího domu by měl vyměřit geodet, který vám zmíněnou nulu stanoví. Následuje skrývka, kterou srovnáte terén. Vybranou hlínu neodvážejte. Nechte ji na pozemku, budete ji ještě potřebovat.

Nezapomeňte si řádně zabezpečit majetek na stavební parcele. Doporučujeme pozemek oplotit a bránu opatřit kvalitním ocelovým lanem, které případné zloděje zdrží či úplně odradí.

Stavba základové desky. Nechybí betonářská výztuž v podobě kari sítí.

KROK 2: Betonování základových pasů

Standardně se v České republice staví základy rodinných domů do hloubky 80 cm (od nuly), jejich šířka se potom pohybuje od 30 do 50 cm. Šířku a hloubku základových pasů by měl určit statik. Bere v potaz především stavební materiál, sílu obvodových zdí, složení půdy, výskyt spodní vody a další. Dno základových pasů vysypte štěrkem a následně vylijte kvalitním betonem. Pro lepší soudržnost se ztraceným bedněním zapíchejte do základových pasů betonářskou výztuž (tzv. roxory).

KROK 3: Pokládka ztraceného bednění

V případě, že stavíte základovou desku ve svažitém terénu, je pravděpodobné, že budete potřebovat vyzdít ztracené bednění. Jedná se o duté betonové tvárnice, které se vylévají betonem a stávají se tak součástí základové desky. Do každého řádku ztraceného bednění položte roxory (konce připevněte k sobě vázacím drátem), čímž zaručíte soudržnost základů.

KROK 4: Betonování základové desky

Vrchní betonová vrstva základové desky je silná zhruba 10-15 cm. Zbývající prostor v základech vyplňte materiálem ze skrývky, cihlami, štěrkem a podobně. Je ale velmi důležité nasypaný materiál dokonale zhutnit. Jinak se může stát, že by se deska místy propadala. Po celé ploše základové desky umístěte kari sítě, které se na stranách budou minimálně 30 cm vzájemně překrývat. Kari sítě nesmí být v kontaktu se zeminou, uložte je například na cihly nebo zakoupené speciální nosiče. Následuje vylití základové desky betonem a dokonalé uhlazení do roviny.

Základovou desku je nutné pravidelně kropit vodou, zejména v parních letních dnech, a to až 3x denně. Slunce by beton vysušilo a popraskal by. Deska musí minimálně měsíc tvrdnout. Teprve potom můžete pokračovat se zděním obvodových zdí.

Betonářská výztuž je nedílnou součástí každé základové desky,


Máte zkušenosti se stavbou základové desky? Prozraďte našim čtenářům typy, jak se s ní vypořádat!

Hodnocení: +10 Hodnotilo uživatelů: 76 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře niki volf 03.06.2014 10:54:57

    dobry den, potrebuji vedet, zda do poslednich rad bedneni se take pokladaji roxory. myslim tim posledni radu tu nejvyssi... diky..

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 3 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Stavba základové desky krok za krokem