Stavební povolení na plot: kdy ho musíte mít

Stavební povolení na plot: kdy ho musíte mít
18.01.2016 18:41

Stavební povolení na plot ano, či ne? Rozebrali jsme často diskutované téma, které vyvolává otázku v mnoha majitelích rodinných domů, zahrad, chalup, chat a areálů.

V hlavě už máte vymyšlené, jaký plot by se hodil právě k vašemu domu či chatě. Už máte spočítáno, kolik materiálu budete potřebovat, kolik sloupků, pletiva nebo plotovek, jestli bude plot s podezdívkou, nebo bez podezdívky... a pak najednou přijde zádrhel zvaný stavební povolení. Někdo říká, že ho mít nemusíte, někdo zase, že musíte. Jak tedy situaci vyřešit, abyste zbytečně nedostali pokutu?

TIP: Jak vybrat vhodný plot? Vždy berte ohled na lokalitu a stavbu, okolo které plot stavíte. Do chatové oblasti se většinou hodí dřevěný plot, v satelitním městečku se bude vyjímat plot kovaný. Kolem zahrady je vhodná ekonomická varianta - pletivový plot.

Čí je plot?

Musíte mít stavební povolení na plot?V povědomí lidí se stále drží, že jejich je plot na pravé straně. To je ale veliký omyl - plot patří tomu, kdo ho tam jako první postavil. A pokud to nevíte, protože jste nemovitost zdědili, nebo se přistěhovali, zkuste se sousedem dohodnout a podělit se o náklady na nový plot. Jedno je ale jisté. Že plot do ulice bude vždycky váš.

Jaká nařízení platí pro plot do ulice

Podle stavebního úřadu je plot na hranici pozemku stavba. I když je jen pletivový. Ne každý plot vyžaduje stavební povolení. Vždy ale musíte mít územní souhlas. Raději se však informujte na místním stavebním úřadě, jestli nemá nějaké požadavky - například na výšku plotu nebo styl oplocení. Přece jenom se jedná o stavbu, která částečně formuje celkový ráz města či obce.

Stavební povolení na plot je vyžadováno jen velmi ojediněle, většinou tedy stačí územní souhlas. V případě, že stavíte v památkové zóně, sousedí s kulturní památkou nebo plot hraničí s veřejnou komunikací, může po vás úřad vyžadovat stavební povolení. V případě stavby bočního plotu byste měli doložit také souhlas sousedů.

Trochu jiná pravidla platí při rekonstrukci plotu. Tu totiž většinou nemusíte nikde ohlašovat, pokud se výrazně nemění jeho výška nebo materiál, ze kterého plot stavíte.

Plot a novostavba

Teprve stojíte nad plány budoucího domu? Nechte si do nich zakreslit rovnou i oplocení. V projektu bude také specifikováno, jak bude plot vypadat - jak bude vysoký, jestli bude s podezdívkou nebo bez podezdívky, jestli bude celý zděný a tak dále... výslednou detailní podobu si samozřejmě určíte sami, můžete změnit i barvu plotu, částečně i materiál. Dávejte si ale pozor na výšku plotu a hlavně na dodržení hranice pozemku.

Plot se řadí mezi drobné stavby, podobně jako pergoly, altánky nebo dřevěné zahradní domky. Pokud nepřesahují plochu 25 m2, nemusíte na ně mít stavební povolení - stačí územní souhlas.

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 48 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Karel Jaromír 06.06.2018 16:25:51

    Jen se chci zeptat jak to je ,když je plot souseda prorostlí náletovou dřevinou .Je má povinost uklidit tu dřevinu co zasahuje na můj pozemek,když soused ji ořezal a nechal na mém pozemku? Nechávala se tam z důvodu děravého plutu a jeho psům. Děkuji a s pozdravem Jaromír.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 5 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Eva Horká 05.06.2018 11:29:33

    Dobrý den, mohu si postavit plot bez souhlasu souseda ? Děkuji za odpověď Horká Eva

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 11 Hodnotilo uživatelů: 13 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Stavební povolení na plot: kdy ho musíte mít