Stavíte nové schodiště? Seznamte se s bezpečnostními prvky pro děti

Stavíte nové schodiště? Seznamte se s bezpečnostními prvky pro děti
03.03.2015 10:42

Stabilita, pohodlí a bezpečnost jsou hlavní kritéria schodů. O to víc na ně ale musíte myslet, pokud máte malé děti. Projděte si proto spolu s námi základní bezpečnostní prvky, které by neměly u vašeho schodiště chybět.

1. Zábradlí

Zábradlí je základ bezpečnosti. U většiny schodů je to navíc podmínka k tomu, aby byl projekt schodiště vůbec schválen. Zábradlí v podstatě nemusí být pouze u schodů s méně než 5 stupni, nebo u schodů s velmi mírným sklonem. U ostatních musí být zábradlí a madlo alespoň na jedné straně schodiště, u schodů s šířkou větší než 1050 mm by pak mělo být po obou stranách. Ať tak či tak, zábradlí se vůbec nebojte. Pokud dobře vyberete, pak vaše schody krásně doplní a bude se hodit i k ostatnímu vybavení. Například takové skleněné zábradlí na schodiště se krásně hodí ke schodům kovovým, kamenným i dřevěným. Vyrábí se navíc z bezpečnostního skla, takže o ochranu vašich dětí je postaráno.

Kromě zábradlí byste měli pořídit i bezpečnostní zábrany, které nedovolí vašim nejmenším dětem vstoupit na schody bez vaší pomoci. A stejně tak se hodí i pro domácí mazlíčky, aby nechodili, kam nemají.

Skleněné zábradlí se hodí na dřevěné, kovové i kamenné schodiště

Pokud plánujete nové schodiště, pamatujte, že chůze po strmých schodech je nepříjemná a nebezpečná zvláště pro malé děti. Navrhněte proto raději schodiště s mírným sklonem, tj. do 25 °.

2. Pozor na kluzké schody

Podlahové lepící pásky jsou jedním z bezpečnostních prvků na schodiště

K nejrozšířenějším typům schodišť patří schody dřevěné. V moderních interiérech jsou to ale právě tyto schody, které jsou příčinou častých domácích nehod. Dřevo na schodech se totiž dle posledních trendů často lakuje tak, až je velmi kluzké. Zvláště, pokud po něm chodíte pouze v ponožkách. I dřevěné schodiště ovšem můžete navrhnout tak, aby se nesmekalo. Můžete například místo laku použít kartáčovaný povrch, který je hrubší. Nebo vsadit na podlahové lepící pásky, které vytyčují hrany schodišťových stupňů.

3. Ochrana ostrých hran

Malým rošťákům je někdy velmi těžké zabránit v pobíhání po celém domě. Neustále je napomínat a zakazovat jim hru není ovšem ten nejlepší způsob výchovy. Nějaké to rozbité koleno si hold taky musí zažít. Samozřejmě ale nechceme děti naschvál vystavovat nebezpečí, a proto vám doporučujeme použít na schodech další ochranné prvky - chrániče ostrých rohů. Ty mohou mít tvar packy, kterou jednoduše nasadíte a přilepíte na rohy koncových stupňů a snížíte tak nebezpečí úrazu vašeho dítěte.

4. Osvětlení

Mezi architekty jsou nejčastěji oblíbené jednoduché, klasické schody se svislou podstupnicí, která ovšem vrhá stín. U těchto běžných schodů by tedy mělo být automatické přidat osvětlení na oba konce schodiště. Jedno světlo nad nebo pod schody nestačí! Myslete na to, až budete plánovat své nové schodiště.

Bezpečnost to znamená především schodiště z kvalitních materiálů, se statickým posudkem a poctivou, certifikovanou prací. Zapomeňte na pochybné výrobce a montéry bez pozáručního servisu.

Máte zkušenosti se stavbou schodiště? Podělte se o ně s našimi čtenáři!

Hodnocení: +18 Hodnotilo uživatelů: 40 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Stavíte nové schodiště? Seznamte se s bezpečnostními prvky pro děti