Topení do podlahy vám zpříjemní bydlení a ještě díky němu ušetříte

Topení do podlahy vám zpříjemní bydlení a ještě díky němu ušetříte
10.04.2013 08:01

Výhod topení do podlahy je hned několik. Proč utrácet za plyn, který ohřívá vodu v klasických radiátorech a ve výsledku nám je doma stejně zima? Podlahové vytápění umí skvělou věc - ohřeje vám nohy a vy se pak cítíte v klidu a pohodě. Pokud ještě nemáte topení do podlahy, věříme, že po letošní dlouhé zimě a studeném jaru si ho budete chtít pořídit. A pokud ne teď, tak až vám přijde účet za plyn. A že máte starý dům? To vůbec nevadí, naopak mu instalací topení do podlahy prospějete.

Jak funguje podlahové vytápění

Než si budete pořizovat topení do podlahy, musíte se v první řadě rozhodnout, zda chcete topení elektrické nebo teplovodní. V zásadě ale obě fungují na principu předávání sálavého tepla to podlahové plochy, která je nejčastěji tvořena anhydridem. V případě elektrického podlahového topení lze pokládat krytinu přímo na topné kabely (nejčastěji se tak děje v koupelnách). Topení do podlahy je řízeno rozdělovačem. Ten může řídit až několik okruhů. V ložnici se totiž bude topit určitě méně, než v obýváku a v kuchyni, je proto nutné, aby každá místnost měla svou regulaci (délka okruhu je limitována 120 m).

Topení do podlahy šetří místo.

Výhody topení do podlahy

  • Rovnoměrné vytápění zajišťuje tepelnou pohodu už při 20C. V praxi to znamená, že už nemusíte vytápět na 24 stupňů, aby vám bylo teplo. Díky teplé podlaze dojde k ohřátí nohou a zároveň většímu ohřátí celého organismu.
  • Nevíří prach. Topení do podlahy zabraňuje cirkulaci vzduchu a tím víření prachu, to radiátory neumí. Zbytečně ohřívají vzduch, který stoupá ke stropu a podlaha je studená. V každém rohu je jinak - na sedačce v obýváku vám bude příjemně, zatímco dětem u počítače budou mrznout nohy a ruce.
  • V teplovodním podlahovém topení proudí voda o teplotě nižší, než 50C. Dochází tedy k výrazné úspoře energie. Kotel ani nemusí ohřívat takový objem vody, jako v radiátorech - na 1 m2 připadá 0,5 litru vody!
  • Svou významnou roli hraje i estetická složka. Na stěnách vás nebudou děsit otopná tělesa. Dnes sice vypadají moderněji, než před 20 lety, ale vždy budou zabírat místo, které si s podlahovým vytápěním můžete ozdobit květinou, stolkem nebo jinou dekorací.

Podle případové studie společnosti FV THERM vás při vytápění podlahové plochy 170 m2 tepelným čerpadlem a spotřebě cca 80 KWh/mroční náklady na vytápění domu vyjdou na necelých 10.000 Kč! Pořizovací cena topení je 70.000 Kč bez DPH.

Případová studie vytápění domu o 170 m2.

Topení do podlahy a rekonstrukce

Špaletová okna nenarušují architektonický ráz budovy.

Při rekonstrukcích nemusíte likvidovat celou podlahu, zásah do ní bude zhruba 12 cm. V zásadě ale platí, že podlahové topení nepatří do energeticky neefektivních domů, jejichž tepelné ztráty činí 9 kW a více. Velkou výhodou teplovodního topení do podlahy je, že ho lze napojit na všechny zdroje vytápění. Vodu v topení můžete ohřívat plynem, elektřinou, solárními kolektory, kotlem na pelety, tepelným čerpadlem.

Pokud rekonstruujete, nezůstávejte jenom u topení. Je také nutné vyměnit stará okna. A že se nechcete vzdát svých špaletových oken, které bezvadně doplňují vzhled domu? Pokud bydlíte v historickém domě, může být výměna oken na závadu i památkovému úřadu. Nevadí, i tak lze modernizovat. Špaletová okna poskytují výborné akustické i tepelné izolační vlastnosti. Zachováte tak tradiční vzhled a přitom ušetříte.

Autor: Martina Spěváková


Přesvědčily vás výhody topení do podlahy?

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Topení do podlahy vám zpříjemní bydlení a ještě díky němu ušetříte