Topíte v krbu nebo kamnech? Máme pro vás zajímavé informace!

Topíte v krbu nebo kamnech? Máme pro vás zajímavé informace!
17.07.2013 14:45

Přinášíme vám několik zajímavých informací, které se hodí všem těm, kteří topí (nebo chtějí topit) v krbu a krbových kamnech. Přečtěte si například jakým dřevem nejlépe topit, zda jsou lepší brikety nebo dřevo, jaký je správný postup skladování, anebo jakou zásobu dřeva budete potřebovat

Jakým dřevem topit v kamnech.

Dřevo patří k nejčastějším a také nejvhodnějším typům paliva pro kamna a krbové vložky. Není ale dřevo jako dřevo a měli byste pečlivě vybírat, čím si vlastně zatopíte. Nejlépe vám poslouží tvrdé dřevo. Z listnatých stromů jde například o dub, buk, jasan nebo habr a vhodné je také dřevo ovocných stromů. K měkkému dřevu listnatých stromů řadíme naopak břízu, lípu, kaštan, topol nebo akát. Co se týče jehličnatých stromů, většinou se jedná o dřevo měkké a pro topení v krbu nevhodné, tzn. smrk, borovici nebo jedli vám nedoporučujeme.

Pozor! Ať už budete topit jakýmkoliv dřevem, palivo musí být hlavně proschlé. Zpravidla platí, že čím měkčí dřevo, tím také rychleji schne. Například smrkové dříví schne přibližně jeden rok. Kdežto tvrdé dřevo schne 2 a více let. Každý, kdo se rozhodl používat kamna na dřevo jakožto hlavní zdroj vytápění proto ví, že si musí vytvořit zásoby dřeva na několik let dopředu.

Víte, že suché dřevo musí zvonit? Tedy...abyste tomu rozuměli. Správně vyschlé dřevo poznáte tak, že je lehčí a při poklepání tzv. zazvoní. Zvuk zkrátka nezní nijak tupě.

Kamna na dřevo od krby-kamna-eshop.cz s.r.o.

Radíme se skladováním dřeva

V prvé řadě zvažte, kolik dřeva na topení budete vlastně potřebovat. Pokud dřevem pouze přitápíte v chladnějších obdobích roku, pak se uvádí přibližná spotřeba 5 až 10 prostorových metrů dřeva. Pokud však vytápíte dřevem celý objekt a je to váš hlavní zdroj tepla, pak si připravte zásobu 15 až 25 prostorových metrů. Teprve po prvním roce topení si však můžete udělat lepší, konkrétní představu. Pokud si koupíte dřeva více, rozhodně to ale není na škodu. Alespoň vám do příště ještě lépe vyschne.

Krbová kamna s výměníkem od krby-kamna-eshop.cz s.r.o.Samotného skladování dřeva se nemusíte nijak obávat. Důležité je hlavně ochránit dřevo před vlhkem. Ideální je skladovat dřevo na vzduchu a chránit ho, aby nezmoklo. Vyskládejte dřevo například do otevřené pergoly s dostatečně širokou střechou. Uskladněné dřevo je krásné na pohled, takže vám rozhodně neudělá ostudu. Když navíc v řadách dřeva vytvoříte skulinku a ozdobíte ji květinou nebo třeba dřevěným kolem, pak vám budou všichni závidět!

Dřevo vs. brikety

Nejprve vás asi bude zajímat cena, a jak už asi tušíte, náklady na vytápění jsou v případě briket vyšší. Kvalitní ekologické dřevěné brikety se vám ale budou občas hodit. Krby nebo třeba krbová kamna s výměníkem jimi roztopíte jedna báseň, pokud třeba nestihly vaše klasická polínka dostatečně proschnout. Řada lidí také využívá tzv. noční brikety s větší a delší výhřevností, které hodí do kamen těsně předtím, než jdou spát a téměř do rána se pak už nemusejí o kamna starat. Zvažte tedy, jestli by se brikety nehodily i vám.


Z našeho článku jste se dozvěděli spoustu informací o dřevu a topení v krbových kamnech nebo krbu. Jaké s tím máte zkušenosti vy sami? Řekněte nám to v diskusi pod článkem.

Hodnocení: +55 Hodnotilo uživatelů: 91 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Richard Velek 21.09.2021 18:21:53

    Vytápím rekreační objekt dřevem v krbových kamnech. Od září 2022, mají být kotle na pevná paliva vyměněna za ekologická. Otázka zní. Jak to bude s provoze krbových kamen na dřevo? Vztahuje se na tento typ topení nějaký zákon nebo předpis?

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 6 Hodnotilo uživatelů: 26 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Topíte v krbu nebo kamnech? Máme pro vás zajímavé informace!