Trampolína – zábava pro děti i dospělé, která prospívá našemu zdraví

Trampolína – zábava pro děti i dospělé, která prospívá našemu zdraví
29.07.2014 12:04

Skákání na trampolínách je v poslední době velmi populární. Zviditelnilo se především ve spojitosti s tzv. jumpingem, tedy zábavným cvičením, jehož základem jsou právě skoky na trampolíně pod dohledem trenéra. Kromě hubnutí má skákání na trampolínách další příznivé vlivy na lidské zdraví. A to platí pro děti i dospělé.

Zaměřte se někdy na zahrady rodinných domků a zkuste spočítat, kolik uvidíte trampolín. Troufáme si tipnout, že opravdu hodně. A není divu. Skákání na trampolíně je vyhledávanou zábavou pro děti. V souvislosti s trampolínami se však objevilo i pár nejasností a obav z bezpečí dětí. Poměrně časté pády jsou příčinou zlomenin a otřesů. Tomu ale může rodič zabránit.

Jak zajistit bezpečí dětí na trampolíně:

  • Ujistěte se, že trampolína je technicky v pořádku. Musí mít především pevný podstavec a pružiny musí pevně držet skákací plochu. Na té by se neměly nikdy vyskytovat ostré předměty. Dobrou volbou je trampolína s ochrannou sítí, která zabrání pádu mimo skákací plochu.
  • Pokud děti skáčou ve skupině, měly by být děti v přibližně stejné váhové kategorii. Větší děti totiž často způsobují zranění, ačkoliv nechtěně, malým dětem s nižší váhou.
  • Nenechávejte dítě skákat samotné a poučte ho, jak by mělo trampolínu používat. Snažte se ho mít vždy na očích.

Skákání na trampolíně prospívá našemu zdraví.

Skákání a jeho vliv na lidské zdraví

Skákání na trampolíně má největší příznivý vliv na lymfatický systém. Jeho úkolem je především odstraňování škodlivých látek z organismu a jejich likvidace. Skákání rozproudí lymfatický systém – zvyšuje v něm tlak a urychluje proudění lymfy. Skákání na trampolíně se dokonce doporučuje i pacientům po chemoterapii. Díky proudění lymfatického systému tak dochází k rychlejšímu odstraňování toxinů z těla. Cvičení na trampolíně také mění tlak v krevním řečišti a posiluje činnost srdce. Je to vynikající prevence proti onemocněním srdce.

Velmi příznivý účinek má cvičení na trampolíně na naše svaly. Cíleně totiž posilujeme hluboké (kosterní) svalstvo, které zajišťuje oporu těla a jeho správné držení. Skákání lze tedy považovat za prevenci skoliózy a bolesti zad.

Kupujete trampolínu nejen pro děti, ale také pro sebe? Potom vám doporučujeme velko trampolínu 305 cm. Maximální váha skákající osoby je 180 kg.
Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 57 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Trampolína – zábava pro děti i dospělé, která prospívá našemu zdraví