Ukládáme zahradu k zimnímu spánku

Ukládáme zahradu k zimnímu spánku
12.10.2015 11:06

V posledních dnech se noční teploty blíží k nule, a ani během dne to už s teplem moc nadějně nevypadá. Na řadu proto přichází zazimování zahrady. Prozradíme vám, co byste před zimou měli stihnout, aby následující začátek jara byl úspěšný.

Toho, co byste měli na zimu v zahradě udělat, je mnoho. Postarat se o trávník, vysadit některé druhy stromů, zazimovat zahradní nábytek, jezírko i zbytek zahrady. Důležité je také umět naložit s odpadem ze zahrady tak, aby vám byl co nejvíce k užitku.

Záhonky a záhony

Záhony s cibulovinami je potřeba pořádně připravit na zimu. Vyryjte hlízy jiřin, gladiol a jiných cibulovin a hlínu vyčistěte. Hlínu poté poryjte a pohnojte hnojivem nebo vápenitým dolomitem. Rostliny nasázené na jaře díky tomu budou lépe přijímat živiny z půdy. Okrasné trávy můžete nechat v záhonu a seřezat je na jaře.

Skleník

U skleníků postupujte podobně jako u zazimování záhonků. Půdu ve skleníku zbavte zbytků zeleně a poté ji zryjte a pohnojte. Neuhrabávejte ji, aby zemina promrzla. To zlepší její strukturu. Abyste zbavili skleník škodlivých mikroorganismů, použijte sirné knoty. Ty skleník vydezinfikují. Zavěste je do prostoru skleníku, zapalte a nechte skleník těsně zavřený alespoň dvě hodiny. Skleník během dezinfekce samozřejmě opusťte. V zimě pravidelně odstraňujte sníh a konstrukci raději podepřete silnějšími prkny.

Zahradní jezírko

Jestliže máte na zahradě jezírko, je nutné mu před zimou věnovat zvláštní pozornost. Již na podzim odstraňujte nečistoty a spadané listí, aby nevznikal tlející kal. Ryby z jezírka vyndejte, jen pokud je příliš mělké. V hlubších jezírkách (1 m a více) zimu přečkají, pokud zde mají dostatek místa. U dna má totiž teplota stále kolem 4 °C. Pro ryby je v zimě ideální písčité nebo bahnité dno, aby se do něj mohly schovat. Je nutné zajistit, aby hladina jezírka nezamrzla. Do vody vložte plovák proti zamrznutí vodní hladiny. Ten vytvoří prostor pro únik kalových plynů a zajistí, aby mohly probíhat nezbytné výměnné procesy mezi vzduchem a vodou.

Tropické druhy leknínů a vodní hyacinty je nutné vyndat a uložit je v nádobě s vodou na teplejším místě, například v zimní zahradě nebo ve sklepě, kde nemrzne. Přes zimu zde můžete nechat například puškvorec, blatouch nebo kosatec. Pokud je však v zimě vaše jezírko příliš mělké, je nezbytné rostliny z vody vytáhnout.

Založte si kompost

Zbytky z uklízení zahrady využijete pro kompostování. Na dno kompostéru dejte napřed polámané větvičky, které zajistí dostatečný přístup vzduchu. Abyste zlepšili chemický proces, můžete použít koenzym nebo urychlovač kompostu. V kompostu je teplota až 85 °C a můžete do něj dávat i zbytky z kuchyně jako kávové sedliny nebo skořápky vajec a ekoodpad. V žádném případě do něj nepřidávejte rostliny napadené nemocemi, kořeny košťálovin, shnilé plody, plevel se semeny a zbytky jídel. Nepatří sem ani živočišné zbytky jako maso, mléčné výrobky a samozřejmě ani kovy, textil, plasty a sklo.

Zdravý kompost poznáte tak, že jeho vzorek dáte do mističky a zasejete do něj semínka řeřichy. Pokud je kompost zdravý a má dost živin, semínka vám vyklíčí do 4 dnů.

Revize zahrady

Péči před zimou věnujte nejen rostlinám a záhonkům, ale také vybavení zahrady. Schovejte choulostivý zahradní nábytek, aby netrpěl zimními nízkými teplotami a vlhkostí. Je dobré jej schovat do garáže nebo do sklepa, kde na něj nemůže sníh a led. Drátěný plot ještě přes zimu překontrolujte. Podívejte se, zda v něm nejsou díry a zda nepotřebuje někde opravit a natřít, aby zbytečně nereznul. Zazimujte i květináče, schovejte zahradní hadici a udělejte servis zahradního náčiní. Uvidíte, jak budete na jaře rádi, že máte vše připraveno.


A jak připravujete zahradu na zimu vy? Podělte se s námi v diskuzi.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 40 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Ukládáme zahradu k zimnímu spánku