Usnadněte si co nejvíce domácí práce. Pomůže vám sušička prádla nebo kvalitní vysavač

Usnadněte si co nejvíce domácí práce. Pomůže vám sušička prádla nebo kvalitní vysavač
26.08.2015 14:57

Kde jsou ty doby, kdy se prádlo máchalo v řece a sušilo na sluníčku. Jednou za rok se dvůr ocitl v prachu a slyšet bylo jen mlácení plácačky o koberec. To už dnes vidíme jen ve filmech pro pamětníky a v pohádkách. Naštěstí máme jiné, modernější pomocníky, kteří nám s úklidem domácnosti pomohou. Společně s odborníky s ALIN e-shop vám poradíme, jak vybrat sušičku prádla a vysavač.

Vysavač, nepřítel každého alergika? Ne, když vyberete ten správný

Kvalitní vysavač je součástí každé domácnosti.Bez tohohle malého domácího spotřebiče si leckdo svou domácnost neumí představit. Alergici a astmatici se k němu ale nechtějí přiblížit ani na sto honů. Proč? Většinou mají zkušenost se starým zaprášeným vysavačem, který vysáté nečistoty z koberce vyfukuje zpět do místnosti, víří prach, roztoče a kdovíco všechno. To ale u moderních vysavačů rozhodně nehrozí.

Dnešní trh vám nabízí opravdu široké množství nejrůznějších druhů vysavačů. Jak ale vybrat ten pravý? Zeptali jsme se specialistky na domácí spotřebiče z internetového obchodu ALIN e-shop, paní Aleny Jiráňové: "Každá domácnost má samozřejmě jiné požadavky. Pro alergika je důležité, aby měl vysavač HEPA filtr, v nízkopodlažním domě určitě využijete robotický vysavač, v kuchyni je zase velmi praktický ruční vysavač. A takhle bych mohla dál pokračovat." My jen doplníme, že do domácnosti se zvířecími mazlíčky je výkonný vysavač téměř nezbytností. Opravdu kvalitní výkonné modely dokážou bez problémů vysát i krátkou tvrdou srst vašeho pejska.

Sací výkon je důležitý, ale nezáleží jenom na něm

Při výběru nového vysavače se většina lidí soustředí hlavně na jeho výkon. To sice není špatně, ale rozhodně by se neměl stát jediným parametrem, který budete sledovat. Velmi důležitá je samotná konstrukce vysavače. Pokud bude nekvalitní, bude jí unikat vzduch a snižovat se výkon. Hodnoty, které výrobci udávají, berte spíše orientačně. Některý měří výkon přímo u vysavače, některý zase až u hubice. Sací výkon tak může být pokaždé jiný.

Zajímejte se i o příkon. Ten nemá vliv na sací výkon, ale na spotřebu elektrické energie. "Od září 2014 se mohou dle směrnic vyrábět pouze vysavače s příkonem do 1600 W. Spotřeba vysavače se pak sníží na hodnotu A energetické účinnosti, což je méně než 850 W. Sací výkon vysavače se ale nijak nesníží," říká Alena Jiráňová z ALIN e-shop.

Vždy se předem seznamte s obsahem balení vysavače. Většinou obsahuje jen základní vybavení - prachový sáček, základní hubici a pár nástavců. Všechno ostatní, jako jsou třeba elektrokartáče, si budete muset dokoupit.

Prádlo ze sušičky je krásně voňavé

Sušičku využívají jen 2 % českých domácností. Pojďte to změnit

Určitě to znáte. Venku prší a vy potřebujete dát uschnout prádlo. Sušit doma se ale donekonečna nedá, jinak hrozí nepříjemné plesnivění zdí. Sušička prádla vám zabere stejně místa jako pračka a je taky stejně užitečná! Vždycky, když z ní vyndáte voňavé prádlo, budete si říkat "jakto, že jsem si tu sušičku nepořídila už dřív".

A jaké jsou výhody sušičky oproti klasickému sušení prádla na sluníčku? Barevné a tmavé prádlo nevyšisuje, to si tak zachová dlouho svou původní pardu. Zároveň vám uspoří hodně času. Jen si spočítejte, jak dlouho vám trvá pověsit jednu pračku prádla! Se sušičkou to máte bez starostí. Málokdo ví, že sušička dokáže zbavit prádlo zvířecích chlupů, prachu a dalších nečistot.

Rádi byste měli sušičku prádla, ale nezbývá vám na ni doma místo? Pračku a sušičku uspořádejte na sebe. Pračka musí být vždy dole. Doporučujeme vám koupit oba spotřebiče od stejného výrobce. V ALIN e-shop vám nabízí výhodný set značky Miele.

Do jaké sušičky prádla investovat?

Set pračky a sušičky MieleJsme si vědomi toho, že investice do sušičky prádla není zrovna malá. Při pořizování tohoto spotřebiče byste ale neměli šetřit. Doporučujeme sušičky s tepelným čerpadlem, které využívají část kondenzátu díky chladivu na opětovnou tvorbu tepelné energie. Vytvoří se tedy uzavřený okruh a dochází k výraznému snížení spotřeby energie. Dalším typem jsou sušičky kondenzační, které přeměňují páru na vodu. Tu pak musíte vylévat ze zásobníku nebo ji svést rovnou do odpadu.

Specialistka z ALIN e-shop radí"Pečlivě čtěte štítky na oblečení, které do sušičky patří a které ne. Také vždy nastavte vhodný program vzhledem k prádlu. Vždy je lepší delší sušící cyklus při nižší teplotě, který je k prádlu šetrnější."

Neztrácejte čas žehlením

A co je na sušičce prádla možná to nejlepší? Že ve většině případů už prádlo vyndané ze sušičky nemusíte žehlit! Samozřejmě hodně záleží na materiálech a na tom, jaký program praní zvolíte (extra máchání pomůže vlákna více narovnat). Chytré pračky mají dokonce programy pro snadnější žehlení a prádlo tolik nepomačkají. Prádlo vyndávejte z pračky co nejdříve a zbytečně buben nepřeplňujte.


ALIN e-shop ALIN-MODERNÍ BYT s. r. o. je oficiálním českým distributorem domácích spotřebičů. Na trhu je již přes 20 let. Kromě široké nabídky domácích spotřebičů si v Alinu můžete objednat také kuchyni na míru, vestavěné skříně a další interiérový nábytek.


Jaký máte názor na sušičky prádla vy? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +44 Hodnotilo uživatelů: 58 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Usnadněte si co nejvíce domácí práce. Pomůže vám sušička prádla nebo kvalitní vysavač