Už máte vybraný dům? Pomohou vám katalogy rodinných domů

Už máte vybraný dům? Pomohou vám katalogy rodinných domů
09.01.2014 10:27

Stojí před vámi obrovské rozhodnutí. Vybrat rodinný dům, ve kterém strávíte možná celý život. Musíte myslet hodně do budoucnosti - na to, až založíte rodinu, až vaše děti vyrostou a budou chtít mít soukromí, na to, až zestárnete. Zkrátka musíte zvážit mnoho aspektů a dívat se na váš budoucí dům z různých úhlů pohledu. V první fázi rozhodování vám pomohou katalogy rodinných domů.

Nejprve si vyberte typ domu, máte několik možností

Boom zažívají jednopodlažní domy, tzv. bungalovy. Nemůžeme se divit. Jsou totiž velmi praktické. Žádné schody, neustále chození nahoru a dolů. Bungalov je také snazší na údržbu - například případná oprava střechy nebo čištění okapů není tak náročné. Nevýhodou však je, že má větší zastavěnou plochu. Pokud tedy máte malou parcelu, budete se buď muset smířit s menším bydlením nebo oželit zahradu.

Patrové domy mají ale také svoje kouzlo. Cenově jsou srovnatelné s bungalovy, někdy je jejich cena dokonce nižší. S menší zastavěnou plochou získáte větší plochu obytnou, která je pro vás nejdůležitější. Celý dům se dá jednoduše rozdělit na dvě zóny - spodní patro je společné pro celou rodinu, ve vrchním patře jsou pak ložnice a dětské pokoje, ve kterých má každý svoje soukromí. Pokud by vám vadil sešikmený strop, kvůli kterému je prostor menší a může působit stísněně, zvolte menší sklon střechy, nebo rovnou střechu.

Online katalog rodinných domů vám umožňuje porozmýšlet o budoucím bydlení doma v křesle. V klidu můžete porovnat jednotlivé parametry domů a zjistit tak, který model by vaší rodině vyhovoval nejvíce.

Jakou vybrat střechu?

Střecha dělá dům domem. Je nejdůležitější částí celé stavby. Ale pozor - ve volbě střechy nejste úplně svobodní. Seznamte se s územním plánem města nebo obce, ve které bude dům stát. Ve starší zástavbě vám příslušné orgány nemusí povolit dům s rovnou střechou a naopak.

Bungalov s valbovou střechou Patrový dům s rovnou střechou
Dům se sedlovou střechou Patrový dům s pultovou střechou

Který dům je nízkoenergetický a který už ne?

Stavba nízkoenergetického domu by se měla řídit určitými pravidly. Cílem přece je zajistit obyvatelům domu co nejnižší náklady nejen na vytápění, ale na veškerou potřebnou energii. Vyznačuje se kompaktním tvarem bez výčnělků či výstupků, které jsou často rájem tepelných mostů. Větší část oken by měla být směřována na jih, aby pohltila co nejvíce sluneční energie a dům ohřála. Náklady na vytápění také snížíme vhodně použitou kvalitní izolací obvodových stěn a stropů. Součástí domu by měla být také rekuperace, která zajistí zdravé a příjemné klima uvnitř domu. I přes jisté zásady ale v katalogu nízkoenergetických domů máte z čeho vybírat.

Potřeba tepla na vytápění nízkoenergetického domu by neměla přesáhnout 50 kWh/m2.rok. Normy pro stavbu nízkoenergetických domů jsou ale neustále přísnější.


Žijete v nízkoenergetickém domě? Jaká je jeho roční spotřeba? Napište nám do diskuze a podělte se o svůj názor s dalšími čtenáři.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 50 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Už máte vybraný dům? Pomohou vám katalogy rodinných domů