Už víte, čím si oplotíte pozemek?

Už víte, čím si oplotíte pozemek?
02.05.2013 10:06

Možností na oplocení pozemku je hned několik. Jaké je ale nejlepší? Jaké se bude nejvíce hodit právě k vašemu domu? V dnešním článku jsme pro vás připravili přehled oplocení pro domy a zahrady.

Dům a zahrada bez plotu nejsou kompletní. Musíte dát přece jasně najevo, co už je vaše a co naopak ne. Vybírejte plot tak, aby byl funkční a zároveň sloužil jako estetický prvek. Oplocení pozemku chrání nejen váš majetek. Chrání také vaše děti, které díky němu nevběhnou v zápalu hry na silnici. Chrání vašeho psa, kterému plot zamezí útěk a konečně chrání i sousedy a kolemjdoucí.

Při výběru oplocení pozemku pamatujte na jednu zásadu - že v jednoduchosti je krása. Plot by neměl zastínit váš dům.

Na čem při výběru oplocení zahrady záleží?

  • Oplocení pozemku

    Výška plotu by měla být úměrná k výšce domu. Máte bungalov? Pak si pohodlně vystačíte s nízkým plotem.
  • Robustnost plotu se odvíjí od velikosti parcely. Není vhodné umisťovat velký mohutný plot na malou parcelu.
  • Plot nesmí rušit charakter domu svou konstrukcí, materiálem ani barvou.
  • Okolní ploty. Berte ohled i na oplocení sousedova pozemku. Pokud má poplastované pletivo, kamenná zeď u vašeho domu nebude to pravé ořechové.

Možnosti oplocení pozemku

Plot může mít hned několik funkcí. Někdy slouží čistě jako okrasa, někdy má zabránit zvědavým pohledům zvenčí a někdy brání protivnému větru, aby vás obtěžoval při relaxováním na zahradě. Nejlepší je, když jeden plot umí všechno. Jde to?

Plot z prefabrikátů

Řadí se mezi ploty oplocení pozemku jednoduché na výstavbu. Většinou se jedná o středně vysoké až vysoké ploty se silnou podezdívkou. Jako výplň pak slouží různé stavebnice, kvádry, tvarovky.

Živý plot

Rostliny, které tvoří živý plot, vyžadují vaši pravidelnou péči, což je jejich nevýhodou. Odměnou za pravidelné stříhání a hnojení okrasných keřů, jehličnanů či tůjí vám ale bude 100% přírodní oplocení, které vytváří v zahradě kouzelnou atmosféru.

Oplocení zahradyPoplastovaný plot

Patří mezi nejoblíbenější oplocení zahrady. Lidé si ho často dávají na boky a zadní část parcely a dopředu volí například kamennou podezdívku. Ale není důvod, proč byste neměli dát pletivo i do čela zahrady. Jeho největší výhodou je dlouhá životnost bez nutnosti údržby. Vaše jediná práce bude, že oplocení zahrady postavíte. Pak už se o něj nestaráte.

Dřevěný plot

Spolu se živým plotem jsou nejnáročnější na údržbu. Hodí se nejenom ke starším volně stojícím domům, ale také k novostavbám a řadovým domkům. Ploty z latí, trámků a palubek mají ale krátkou životnost. Vyžadují velkou pozornost a kvalitní impregnaci.

Kovový plot

Oplocení pozemku kovovými ploty je poměrně časté. Většinou se jedná o svařované panely nebo pletivo, které je navíc pozinkované, lakované či potažené plastem. Zejména u starších domů je vidět drátěné pletivo upevněné v rámech.

Pokud se stále nemůžete rozhodnout, jaký plot vybrat, zkuste se obrátit na profesionálního designéra. Ten zohlední všechny aspekty, které by mohly ovlivňovat oplocení pozemku.

Autor: Martina Spěváková


Jaké oplocení pozemku máte vy?

Hodnocení: +28 Hodnotilo uživatelů: 46 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Už víte, čím si oplotíte pozemek?