Ve vlastním nebo v družstevním aneb Jak je to s družstevními byty

Ve vlastním nebo v družstevním aneb Jak je to s družstevními byty
13.11.2014 07:51

Máte možnost získat družstevní byt, ale stále jste na vážkách, protože nevíte, co takový závazek obnáší? Proto jsme tu my, abychom vám poradili. Na začátku vám dáme malou hádanku: Není to byt v osobním vlastnictví, ani pronájem. Co je to? No přece družstevní byt! Byt v podstatě vlastníte nepřímo, prostřednictvím družstva. A má to vlastně nějaké výhody? Ano, to má.

Kdo je členem družstva? Vždy je to jeden nájemník bytu, nebo manželé (narozdíl od bytu v OV, který může mít několik spolumajitelů). V katastru nemovitostí nejsou družstevní byty vedeny jako samostatné jednotky, nýbrž jako celá nemovitost spravovaná družstvem.

  • neplatíte daň z nemovitosti (platí ji družstvo)
  • jeden nájemník má v družstvu většinou jeden hlas (ale čím větší máte byt, tím větší je vaše hlasovací právo)
  • každé družstvo má právo specifikovat povinnosti svých členů ve vlastních stanovách
  • jako člen družstva se můžete účastnit rozhodování

Od bytového družstva se liší Společenství vlastníků jednotek, která má své shromáždění, výbor a stanovy. Vzniká v každém domě s nejméně 5 byty.

Stěhování do družstevního bytu.

Opravy a rekonstrukce družstevních bytů

Rekonstrukce družstevních bytů probíhají jinak než rekonstrukce bytů v OV. Ve vlastním bytě si veškeré úpravy bytu hradíte sami a nepotřebujete ničí souhlas (pokud ale zásadně měníte dispozice bytu, je nutné získat povolení stavebního úřadu). V družstevním bytě si drobné opravy hradíte sami, ty větší pak spadají do kasy družstva. Rozsáhlejší rekonstrukce, jako je například instalace teplovodního podlahového vytápění, výměna oken, rekonstrukce bytového jádra apod. vám musí schválit družstvo.

Chystáte se rekonstruovat byt? Potom budete potřebovat kvalitní spojovací materiál od MEKR´S.

Družstevní byty mají svoje výhody.Vybrali jste si družstevní byt. Co vás čeká?

V případě, že byt nehodláte pronajímat, ale bydlet v něm, rozhodli jste se pro družstevní byt správně. Lákavá může být především jeho cena, která je ve většině případů nižší než cena bytu v OV. Zajímejte se, zda už byla splacena anuita. Po jejím splacení totiž můžete žádat družstvo o převedení bytu do OV.

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 28 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Ve vlastním nebo v družstevním aneb Jak je to s družstevními byty