Vestavné spotřebiče do moderní kuchyně patří

Vestavné spotřebiče do moderní kuchyně patří
25.02.2014 08:36

Neodmyslitelnou součástí každé kuchyně na míru jsou bezpochyby vestavné spotřebiče. Vypadají elegantně, jsou praktické a výrazně vám usnadňují vaření. Velmi ale záleží na tom, zda si zvolíte vhodný spotřebič přímo pro vaše účely.

Rekonstruujete, nebo zařizujete úplně novou kuchyň? Potom vám doporučujeme obrátit se na odbornou firmu, interiérové studio, které vám dokáže vytvořit vysněnou moderní kuchyni na míru. Nejedná se pouze o sestavení skříněk, poliček a spotřebičů. Navrhování kuchyně je tak trochu věda. Je třeba rozložit ji hned na několik zón, díky kterým bude příprava pokrmů a vaření rychlejší a méně se v kuchyni naběháte. Zkrátka v kuchyni má všechno svou logiku. Zásadní je také rozmístění spotřebičů, každý má svou zónu. Ve výběru spotřebičů máte naprosto volnou ruku, můžete ho nechat na designérech, kteří kuchyň navrhují, nebo sami vyrazit na nákup. Poradíme vám, podle jakých parametrů spotřebiče vybírat.

Moderní kuchyně na míru s vestavnými spotřebiči.

Vybíráme myčku: rozhoduje energetická náročnost a hlučnost

Myčka je velmi důležitou součástí moderní kuchyně na míru. Trávit hodinu denně u dřezu s nádobím není líbivou představou pro nikoho, ani pro zapálenou hospodyňku. Pořízením myčky také výrazně šetříme spotřebu vody. Dostáváme se tedy k prvnímu požadavku - myčka nádobí by měla být co nejúspornější. Energetickou náročnost spotřebiče zjistíte z energetického štítku. Nejúspornější je třída A+++, minimální energetická třída myčky by měla být A. Štítek udává, kolik myčka spotřebuje elektrické energie a vody. Údaje jsou spíše orientační, ale lze se jimi při výběru dobře řídit. Také by vás měla zajímat hlučnost myčky, zejména pokud máte obývací pokoj spojený s kuchyní. Určitě nechcete, aby vás myčka rušila při večerním koukání na televizi. Vybírejte myčku s hlučností nižší než 50 decibelů.

Vestavná myčka nádobíPokud neměníte kuchyňskou linku, ale pouze chcete ušetřit čas, který trávíte u dřezu, zřejmě zvolíte volně stojící myčku - lze ji umístit téměř kamkoliv v kuchyni. Oblíbenou variantou je také podstavná myčka, kterou můžete instalovat pod kuchyňskou linku. Do moderní kuchyně ale jisto jistě patří vestavná myčka nádobíPlně vestavné myčky nádobí mají ovládací panel na horní hraně dveří, kdežto částečně vestavné myčky mají viditelný obslužný panel v horní části. Zajímat by vás měly také programy mytí, zabezpečení úniku vody (funkce aquastop) a možnost dětské pojistky.

Vybíráme troubu a varnou desku: dříve nerozluční přátelé, dnes solitéři

Pokud stále holdujete sporáku, není problém sehnat v obchodě moderní a velmi úsporné kusy. My se ale zaměříme na vestavné trouby a varné desky, které od sebe můžeme oddělit. Můžete si tak konečně pořídit plynovou varnou desku a elektrickou troubu, která vám vyhovuje více.

Vestavná varná deska

Při nákupu trouby i varné desky opět sledujte energetický štítek - udává energetickou třídu, roční spotřebu elektřiny a hlučnost (u trouby). Moderní trouby mají mnoho funkcí, které vám dokážou výrazně usnadnit pečení. Některé modely dokonce nahradí i mikrovlnku. Umožňují horní nebo spodní ohřev pro různé účely pečení, mají gril, funkci rozmrazování nebo pečení horkým vzduchem. Pokud chcete, aby byla trouba stále jako ze škatulky, měla by mít funkci samočištění. Potom se jedná o trouby pyrolytické. Zahřejí se na vysokou teplotu a spálí tak veškeré zbytky jídla a mastnotu. Zbyde z nich jen popel, který jednoduše smetete. Zdravé vaření umožňují parní trouby. S pečením cukroví se ale rozlučte.

Varné desky zaznamenaly veliký vývoj, a vy si tak můžete vybírat hned z několika druhů - litinové, plynové, sklokeramické nebo indukční. Rozdíl je především v úspoře energie. Nejméně úsporné jsou litinové desky, nejvíce potom indukční varné desky, jejichž produkce zbytkového tepla je nulová. Jejich nevýhodou je ale poměrně vysoká cena a nutnost speciálního nádobí, které také není zrovna levné. Rozdíl je také v údržbě varných desek - na sklokeramickou desku se "vyběhnutá" polévka okamžitě připeče, na indukční desku nikoliv.


Jaké spotřebiče máte doma Vy? Preferujete vestavné, nebo volně stojící? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 43 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Vestavné spotřebiče do moderní kuchyně patří