Víte, jak funguje teplovodní vytápění?

Víte, jak funguje teplovodní vytápění?
07.01.2014 09:25

Teplovodní podlahové topení není jenom trend moderní doby. Ano, jeho boom nastává v posledních letech, ale jenom proto, že jsme konečně objevili tak skvělé vlastnosti podlahového topení. Díky němu se nám zvýšil komfort bydlení a v nových bytech a domech se bez topení v podlaze už téměř neobejdeme. Prozradíme vám, topení v podlaze funguje a kdy byste si ho měli nechat nainstalovat.

Princip fungování teplovodního topení

Znáte výraz tepelná pohoda? Je to stav, kdy nám je v bytě příjemně, ani zima, ani horko. Nezebou nás nohy ani ruce, ale dobře se nám dýchá, protože vzduch není vysušený z přílišného tepla. Použitím podlahového topení dosáhneme této tepelné pohody. Ve většině případů se uvádí, že pokud máte v bytě topení v podlaze, stačí vytápět na 20C. Zároveň tedy dochází k úspoře energie. Tím, že je podlahové topení rozmístěno po celé ploše podlahy, dosahuje zvýšení sálavé plochy a teplota se rovnoměrně rozkládá po celém bytě. Toho klasické nástěnné radiátory nikdy nemohou dosáhnout. 

Podívejte se na tabulku nákladů na vytápění v bytě o výměře 75 m2

Náklady na vytápění při použití teplovodního topení

Z čeho se skládá systém teplovodního podlahového topení

Teplovodní podlahové topení patří mezi tzv. vytápění mokré. Na rovnou plochu tepelné izolace je položená otopná deska a systém potrubí a vše je zalité v anhydritové nebo cementové směsi.

  • Rozdělovač podlahového topení s průtokoměrySystémové desky z expandovaného polystyrenu umožňují pokládku systémových trubek. Mohou být také opatřeny například vrstvou PUR, která poté funguje jako hluková a kročejová izolace.
  • Systémové trubky jsou většinou z plastu. Ale není plast jako plast. Musí vykazovat vysokou chemickou odolnost, zabraňovat průniku kyslíku do vody v systému a zároveň musí být pružné, aby se daly snadno ohýbat a pokládat. 
  • Součástí celého systému je také rozdělovač podlahového topení. Funguje zároveň jako sběrač pro zpětné potrubí. Jeho součástí jsou průhledné průtokoměry pro nastavení průtoku vody v jednotlivých smyčkách.

Díky podlahovému topení vám zdi nehyzdí radiátory.

Výhod má topení v podlaze spoustu, najděte si ty své!

  • Vynikající výškové rozložení teploty vzduchu
  • Teplota vody v systémových trubkách nepřekračuje 50C. Voda se nemusí tolik ohřívat jako u radiátorů a my šetříme.
  • Díky tepelné pohodě již při 20C vytápíme o 2-3 stupně méně, než kdybychom topili radiátory. Zase šetříme.
  • Snadná možnost regulace celého systému. Díky regulaci podlahového topení si teplotu v každém okruhu nastavíte podle vlastní potřeby.
  • Podlahové topení přispívá k příjemnému mikroklima v bytě. Nezpůsobuje víření prachu a eliminuje vznik plísní na stěnách, protože vytápí rovnoměrně.
  • V neposlední řadě se jedná také o design. Na stěnách vám nepřekáží mnohdy nevzhledné radiátory. Prostor pak působí světlejším dojmem a zdá se opticky větší.

Máte doma teplovodní podlahové topení? Jak jste s ním spokojeni? Napište nám do diskuze.

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 43 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře František Daňhel 04.01.2019 12:27:20

    Podlahové vytápění je vynikající věc . Nevýhoda je zápachy nohou člověka při opocení v ponožkách , tím jsou vyšší náklady na osobní hygienu .

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 1 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Víte, jak funguje teplovodní vytápění?