Víte, jak se starat o střešní okna? Poradíme vám!

Víte, jak se starat o střešní okna? Poradíme vám!
26.11.2013 13:27

Bez střešních oken se neobejde žádné podkroví. Přináší vám do interiéru světlo a chrání interiér před vlivy počasí. Vy se o ně na oplátku musíte poctivě starat. I když jde vývoj střešních oken neustále dopředu, stále mají omezenou životnost. Tu prodloužíte, budete-li jim věnovat dostatek péče.

Údržbou střešních oken se nerozumí pouhé mytí skel, ale zejména péče o dřevěné rámy okna. Novější okna se lakují už při výrobě, pokud máte starší okna, mohla být pouze naimpregnována a na vás pak zbývá jejich lakování. Všechny dřevěné části oken byste měli přelakovat zhruba po 5 letech jejich užívání.

Stačí si uvědomit, jak těžké podmínky střešní okna mají. Zevnitř na ně působí vlhkost, která má tendenci kondenzovat. Zvenku na ně buď prší, sněží nebo praží slunce. Proto nebuďte překvapení, je-li lak na rámu okna (zejména v oblasti u skla) poškozen. Ihned jak zjistíte narušení povrchové úpravy rámu, jednejte. Doporučujeme koupit si stejný typ laku, který je na oknech již použit. Vyhnete se tak zdlouhavému a nákladnému natírání celých rámů. Poškozené místo nejdříve omyjte vodou, a potom ho přebruste brusným papírem. Dřevěné rámy někdy praskají, trhliny vyplňte tmelem. Pro ošetření dřeva používejte vždy speciální laky, barvy nebo lazury na dřevo.

Rám střešního okna natírejte opatrně, abyste nezničili sklo. Pokud přetáhnete, lak ihned očistěte, aby nestačil zaschnout.

Je čas na výměnu střešních oken?

Kdo maže, ten jede

Stejně jako rámy je i kování střešních oken důležité. Pravidelně je 1x ročně kontrolujte a promazávejte vazelínou. Pokud víte, že byste na kování zapomínali, pořiďte si moderní střešní okna, která jsou vybavena samomazným materiálem. A jak poznáte, když je s kováním něco v nepořádku? Při otevírání křídlo okna lupe, často také stoprocentně nedoléhá k rámu po celém svém obvodu a tak jím táhne. K poškození kování může dojít nejen kvůli nekvalitnímu materiálu, ale také kvůli neprofesionální montáži. V takovém případě se obraťte na firmukterá montáž střešních oken prováděla. Pokud budete problém s kováním přehlížet, riskujete tak nejen poškození rámů, ale také svoji bezpečnost.

Co když okna netěsní

Stará střešní okna mají většinou jednoduché tmelení skla, a proto je jejich životnost omezená zhruba na 10 let. Rozhodněte se, zda si chcete pořídit nová střešní okna, nebo ta stará renovovat. V tom případě se ale nevyhnete výměně těsnění. Doporučujeme vám, abyste tuto starost nechali na odborníkovi.

Zjistíte-li, že se dvojsklo uvnitř mlží, je čas na jeho výměnu. Tady opět doporučujeme zásah profesionála. Stará skla se vymění za lepší, s nižší prostupností tepla a lepšími tepelně a zvukově izolačními vlastnostmi. 

Do průmyslových objektů a sportovních hal doporučujeme instalovat střešní světlíky, které zajistí přirozené osvětlení v budově.

Rámy střešních oken jsou vystaveny nepřízni počasí. Pečujte o ně.

Hodnocení: +34 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Víte, jak se starat o střešní okna? Poradíme vám!